Den yttre gränsen

Foto: SVT
Hadi och Mohammad har flytt Syrien med sina föräldrar och sin lillasyster.

Europa har en akut flyktingkris att hantera. Uppdrag granskning går till botten med vad EU egentligen gör – och inte gör, för att lösa vår tids kanske viktigaste fråga.

En bild på en död treårig pojke som flutit iland på en strand berörde en hel värld. Samtidigt bygger länder i Europa murar och stängsel för att förstärka Schengens yttre gräns. Och i Budapest bestämde sig tusentals flyktingar att gå till fots längre in i Europa. Uppdrag granskning var på plats och följde marschen. Striden är nu hård inom EU om hur migrationspolitiken ska se ut. Det handlar om hur den yttre gränsen ska skyddas och om vem som ska ta hand om de som kommer in.

Läkaren Hassan, hans fru Renia och tre barn valde att lämna krigets Syrien för en bättre framtid i Europa. Hassan berättar att deras resa har kostat 15 000 euro.

– Jag sålde allt jag hade. Jag sålde mitt laboratorium, min bil och mitt hus. Jag var tålmodig i fyra år. Området där jag bodde är förstört nu. Jag skulle kunna klara av att stanna längre. Men vi har barn och vi är ansvariga för att hitta ett säkert och bättre liv för dem.

Uppdrag gransknings Hanna Nyberg söker svar på hur EU hanterar flyktingkrisen – och träffar människor vars drömmar var allt annat än att till fots vandra genom land efter land.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 28 augusti kl. 20:00