"Det var under piskan"

Politikerna i Vellinge har under 25 år vägrat att ta emot flyktingar, men helt plötsligt ändrades deras inställning. Officiellt hävdar Vellinges starke man, Göran Holm, att det var ett självständigt beslut.

Men med hjälp av dold bandspelare avslöjar Uppdrag granskning ikväll att lokalpolitikerna tvingades av den moderata partitoppen.

Den 12 januari 2010 kom plötsligt det historiska beslutet. Vellinge kommun skulle efter 25 års motstånd sluta avtal med Migrationsverket om att ta emot mellan fem och åtta ensamkommande flyktingbarn.

BAKGRUNDEN var att Vellinge kommun fått utstå hård kritik efter att man försökt stoppa ett transitboende med ensamkommande flyktingar som Malmö stad upprättat i Vellinge. Bland annat gick Migrationsminister Tobias Billström (M) för första gången ut och kritiserade kommunen.

Enligt Göran Holm, borgmästare och tidigare kommunalråd i Vellinge, hade dock omsvängningen ingenting med regeringens kritik att göra.

Hade ni skrivit på om Billström inte hade ringt eller?
– Det hade ingen som helst påverkan.

Det finns ju folk som tror det.
– Nej nej nej nej nej, säger han.

Men innan reportageteamet nöjer sig med att Göran Holm helt enkelt har ändrat uppfattning besöker en av reportrarna Vellingemoderaternas medlemsmöte på Falsterbo kursgården den 15 februari.

Det ingen i församlingen vet är att han är utrustad med en dold bandspelare.

NÄR REPORTERN närmar sig Holm och utger sig för att vara en vanlig medlem blir svaret ett helt annat än i den öppna intervjun.
– Det var ju under piskan. Hade vi inte skrivit på ett avtal om att ta emot 3-5 flyktingbarn så hade vi fått en lagstiftning som hade sagt att vi skulle ta emot 30-50 flyktingar, erkänner han.

Men nästa steg blir väl att ta emot vanliga (flyktingar)?
– Det ligger nog inte i vårt intresse, säger Göran Holm och skrattar.

MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING IKVÄLL 20.00 I SVT1 och SVT PLAY

Reporter: Lina Makboul
Text: Axel Gordh Humlesjö