"Din döda dotter spökar"

TV4-programmet Det Okända handlar om övernaturliga fenomen och avlidna människor som går igen. Redaktionen ringer upp föräldrar och hävdar att deras döda barn nu kan vara förvandlade till spöken.

Britt-Marie Andersson är en av dem som kontaktats. Mannen som ringde berättade att han visste att hennes dotter Kristina dött och att han nu trodde att hon spökar hemma hos två systrar i Malmö.
– Jag var rent chockad, berättar Britt-Marie.
– Jag ringde upp min man och sa detta är inte sant och han sa: har du drömt?

BRITT-MARIE tyckte samtalet var obehagligt och sa direkt att hon inte ville medverka i reportaget. Två månader senare sändes ändå programmet från lägenheten i Malmö med mediet Terry Evens där han säger att det är en flicka som spökar med samma namn som Britt-Maries dotter.
– It could be a good idea to check the second name and efternamn it could be Andersson or a namne conected to her, Kicki Andersson, Kristina Andersson, säger mediet.

EFTER PROGRAMMET ringer Britt Marie upp till Nordisk film - produktionsbolaget som gör Det Okända för TV4. Där får hon prata med Fredrik Pettersen som är producent.

Inser ni inte själv hur dumt det är, hur det låter när ni ringer runt så till människor?
– Det beror ju på vilken uppfattning man har om sånt här naturligtvis, men för många är det kul att få höra att deras anhöriga...

Att dom går igenom i väggarna menar du, är de det som är roligt att höra.
– Det hör jag ju att du har inte den uppfattningen att du tycker det är roligt. Men det vet vi ju inte förrän vi ringer, säger Petersen.

UPPDRAG GRANSKNING går vidare till TV4 för en intervju om programserien men hänvisas där till Caroline Giertz på produktionsbolaget. Hon är före detta producent och numera programledare på Det Okända.

Vi frågar henne hur redaktionen tänker när de ringer upp sörjande föräldrar som förlorat sina barn.
– Hade det varit hennes dotter, och hon hade velat träffat mediet och fått tala med sin dotter via mediet så hade det här kunnat vara det bästa som hade hänt henne, säger Caroline Giertz.

Du menar att om det hade varit hennes dotter som spökade?
– Ja och hon hade haft en positivare inställning till det. Därför den tröst du får av att få kontakt med en avliden som du saknar över allt annat det går inte att jämföra med någonting.

Reporter: Karin Mattison