Död predikant lockar ungdomar till IS

Foto: SVT

USA dödade honom i en drönarattack 2011. Sedan dess har Anwar al-Awlakis ikonstatus bland jihadister bara växt. Och nu sprider sig hans app sig som en löpeld bland unga jihadister.

Den har laddats ner mellan 5.000 och 10.000 gånger från Google Play. Många av Adams vänner har laddat ner applikationen, och han menar att Anwar al-Awlaki och appen bidragit starkt till att många åkt ner till exempelvis Syrien för att strida.

– Jag skulle säga att 95 procent eller 98 procent av alla engelsktalande mujaheddin bestämde sig för att åka på jihad på grund av att de lyssnat på honom.

Störste inspiratören

Mujaheddin är ett annat ord för jihadist, och av alla jihadister så har Anwar al-Awlaki kommit att bli en av de allra största. Han var imam i Kalifornien men blev sedan en av de stora ideologerna bakom Al-Qaida. Al-Awlaki ska ha varit med och planerat flera terrorattentat och beskrivs också som en engelsktalande Usama bin Laden. Predikanten och imamen al-Awlaki fick en ikonstatus bland unga jihadister i väst. Han är världens idag störste inspiratör till jihad.

– Vi möter er med män som älskar döden, såsom ni älskar livet. Det är därför vi är övertygade om att vi inte kommer att förlora den här striden. Vi har redan vunnit den moraliska striden, och att vinna den fysiska striden är bara en fråga om tid, har al-Awlaki sagt i ett klipp som spridits via sociala medier.

Lyssnar på jobbet

Och legenden kring al-Awlaki växte ännu mer 2011 när USA – jihadisternas ärkefiende – berättade att man dödat honom i en drönarattack i Jemen. Och nu fortsätter alltså Anwar al-Awlaki att höras i jihadisters telefoner, däribland i ”Adams”.

– Jag brukade lyssna på jobbet, och även när jag var hemma. Han är riktigt duktig på att föreläsa så man fortsätter lyssna på honom. Han har ett fint sätt att berätta som gör att man fastnar, säger han.

Vägleder i strid

I applikationen finns många serier av föreläsningar på olika teman, alla gjorda av Anwar al-Awlaki, och bara på Google Play har applikationen alltså installerats uppemot 10.000 gånger. Men föreläsningarna sprids också via Youtube, Facebook, och det säljs till och med DVD-skivor med föreläsningar på. För Adam var al-Awlakis föreläsningar den avgörande faktorn till att han valde att åka till Syrien, och de vägleder honom även i strid, berättar han.

– När man är i striden så är man rädd så klart. Men man känner att man får en slags trygghet i att man vet att det man gör är rätt. Man känner det i hjärtat, ens tro att man är nära Allah då, säger Adam.