Elever erkände misshandel – polisen la fallet åt sidan

Elever på Lundsberg blev misshandlade men polisen la ärendet åt sidan.
Elever på Lundsberg blev misshandlade men polisen la ärendet åt sidan.

I juni i år misshandlades fyra minderåriga elever på sitt rum på internatskolan Lundsberg. Men trots att händelsen är polisanmäld och alla inblandade är namngivna - och har erkänt - har polisen fortfarande inte ens förhört de misstänkta.

I maj i år kunde Uppdrag granskning visa att övergreppen på Lundsbergs internatskola pågått i generationer och att skolledningen känt till detta.

Skolan har sedan dess gjort förändringar för att få slut på kränkningarna. Men i skolans eget incidentrapporteringssystem så finns 23 händelser angivna sedan Skolinspektionen gjorde sitt besök i slutet av förra året.

En av dessa händelser inträffade bara dagar efter det att Uppdrag granskning sändes i slutet av maj.

På natten mellan andra och tredje juni knackade två äldre elever på dörren hos fyra pojkar i 17-års åldern. De yngre eleverna misshandlades sedan med knytnävslag på överarmarna. En elev anmälde händelsen till skolan – och beskriver det som grov misshandel. I anmälan skriver han:

”Jag är jävligt trött på att sånt händer! Ta nu huvudet ur sanden och gör något åt situationen – sluta vara så naiva. Om dessa personer inte blir relegerade direkt kommer jag göra en personlig polisanmälan och lösa problemet själv”

Lundsberg som tillsammans med polisen i Kristinehamn har tagit fram rutiner för hur de ska agera när sånt här händer polisanmälde misshandeln.

Men tvärtemot de rutiner som upprättats och tvärtemot lagen – som föreskriver att ungdomsbrott ska handläggas skyndsamt – så lade polisen ärendet åt sidan.

Trots att polisen fick veta namnet på alla inblandade och trots att målsägarna är minderåriga har polisen – snart fem månader senare – fortfarande inte hållt ett enda förhör med de misstänkta eleverna.

Uppdrag gransknings programledare Karin Mattisson träffar Karl-Erik Rask, förundersökningsledare på Kristinehamnspolisen,

Varför dröjde det så?

- Ja, på grund av vi har tidsbrist, säger Karl-Erik Rask.

Men prioriterar man inte ett sånt här fall, när man får in en misshandel från en skola?

- Ja, för det första – när vi fick in anmälan så hade vi ingen misstänkt person utan då hade vi bara utpekade personer – då måste man först börja på att utreda om man kan få någon som är misstänkt.

Men ni gör ju ingenting?

- Nej på grund av det som jag sagt då, att vi hade lite prioriterat också då, säger Karl-Erik Rask.

Jonas Duvenfelt, utredare på Kristinehamnspolisen har en egen förklaring till varför det tagit tid med utredningen.

-Vi har ju alltså massvis med utredningar med ungdomar som far illa på riktigt,  som mår dåligt och som inte har det sociala omkring sig som kan ta hand om dom, säger Jonas Duvenfelt.

Reporter: Karin Mattisson

Text: Magnus Johansson