Ett OS byggt på sorg och tårar

Första programmet av två om årets vinter-OS. Internationella Olympiska Kommittén har lagt vinter-OS i ryska staden Sotji. Mästerskapet är president Putins skötebarn och han har varit där flera gånger för att inspektera de rekorddyra arenabyggena. Men bakom fasaderna finns ett stort lidande.

Ryssland satsar stort och OS i Sotji blir det dyraste någonsin, lika dyrt som alla vinter-OS sedan 1980.

Det handlar om Rysslands stolthet och om att ge en fin bild av Ryssland i världen. Väl genomförda spel blir ett monument över Vladimir Putins framgång som Rysslands ledare.

Ett monument som visar sig vara byggt av tiotusentals oavlönade, kontraktslösa arbetare. Deras pass samlas in och de skräms till tystnad med hot eller till och med misshandel och tortyr.

De olympiska spelens anda handlar om att skänka glädje och i stadgarna står det om socialt ansvarstagande, mänsklig värdighet och respekt för etiska principer. I Sotji möter vi arbetsgivare som samarbetar med politiker och polis för att hindra arbetarna från att få de löner som de har rätt till.

Att granska Putins OS-projekt är känsligt och förberedelserna är hårdbevakade. Uppdrag gransknings reportrar Björn Tunbäck och Per Shapiro resa till Ryssland tar dem från Kaukasien till Afghanistans gräns och möter öden som ligger långt från OS-idealen om harmonisk utveckling och glädje.

Programledare Karin Mattisson.

Sänds 20:00 i SVT1 och SVTPlay, onsdag 29 januari.