Falska rykten och lögner bakom oro för asylboende

Ett nyöppnat asylboende i den lilla orten Landsbro oroar invånarna. Rykten om kriminalitet bland flyktingarna florerar i samhället. Men när Uppdrag granskning tar reda på sanningen bakom alla rykten visar sig inte ett enda stämma.

(Sändningsdatum 12/9 2012)

Asylboendet i Landsbro är helt nyöppnat. Aldrig tidigare har asylsökande flyktingar bott i Landsbro.

Många av de boende på orten menar att boendet aldrig borde förlagts där,

- De kostar bara pengar, vad fan ska de här och göra. Vi ska inte ha hit dom, säger en äldre man.

I det lilla samhället har rykten snabbt tagit fart. Det ryktas om stölder och snatterier begångna av asylsökande som dessutom ska ha blivit flyttade till Landsbro för att de varit för stökiga på tidigare ställen.

Att de asylsökande skulle kosta mycket pengar och att det egentligen inte är de som verkligen behöver komma som flyttat in är uppfattningar som Uppdrag granskning får höra när vi besöker Landsbro. Men också att det rör sig om kriminella människor, som redan tidigare utmärkt sig genom stölder och bråk.

De flesta har själva aldrig sett något men säger sig ha hört av andra att det stjäls från tvättstugor och affärer. Men det finns också de som själva säger sig ha sett problemen.

- Ja, alltså kriminalitet, slagsmål och barn som är ute sent på kvällarna när de egentligen borde ligga och sova, säger en ung kvinna på frågan om vad hon sett.

Inbrott i lastbilar, stölder, snatteriet och slagsmål. Listan på rykten är lång. Men när Uppdrag granskning går till botten med hur det egentligen ligger till visar det sig bara vara just rykten.

Att de asylsökande tidigare skulle orsakat problem visar sig vara omöjligt. De har aldrig tidigare bott på ett asylboende. Inte heller verkar de ha orsakat Landsbro några besvär. Polisen har inte ett enda brott som de kan koppla samman med asylboendet. Inte ens ett snatteri.

- När det gäller snatterier i Landsbro så har vi inga sådana anmälda, säger polisenhetschefen för Höglandet Christer Edlund. Och ICA-handlaren på orten bekräftar den bilden, han har inte haft några som helst problem.

Inte heller när man räknar in de andra asylboendena på Höglandet finns det något som skvallrar om att brottsligheten skulle ökat.

- Jag har tittat på de tre sista åren och där ser vi inga sådana trender, säger Christer Edlund.

Det visar sig att de enda mätbara effekterna asylboendet har på Landsbro är positiva. Skolan i Landsbro får en tjänst till, som betalas av Migrationsverket.

- Det känns positivt. Vi får ju resurser från Migrationsverket så vi kan anställa personal och vara förberedda. Så ja, spännande, säger Henrik Wågesson områdeschef skolan i Landsbro.

 

Reportage: Nicke Nordmark och Hasse Johansson

Text: Magnus Johansson