Fd rektor jämför livet på skolan med "Flugornas herre"

Stefan Kristoffersen hävdar att han lämnade posten som rektor när styrelsen för Lundsberg inte ville ha hans förändringar.
Stefan Kristoffersen hävdar att han lämnade posten som rektor när styrelsen för Lundsberg inte ville ha hans förändringar.

”Som Flugornas herre”. Så beskriver en tidigare rektor elevhemmen på Lundsberg. Under sin korta tid på skolan slog han bland annat larm till styrelsen om en elev som tvingats suga på en pojkes penis. Men styrelsen avvisade rektorns krav på förändring.

Stefan Kristoffersen tillträdde som rektor på Lundsberg kring millenieskiftet. Det hade varit en turbulent tid och flera rektorer hade fått sparken.

Han fick snabbt flera elevers förtroende.

- Jag hade elever och ungdomar som kom nattetid - jag bodde på området - och som kände sig utsatta, berättar han.

Vad berättade de om?

- Ja, det kunde ju vara att de äldre rusat in i rummet och slitit av dem deras kläder och sängkläder och att de skulle utföra någon akt eller ritual som var vedertagen. Det varierar från hem till hem.

Rektorn började få fler och fler vittnesmål. Och även anonyma brev.

Från några var det rena rop på hjälp för att slippa invigningsriter, andra kände sig utpressade och hotade av äldre elever.

Fasthållen och tvingad till oralsex

Och en elev skrev om ett grovt, sexuellt övergrepp från andra elever. Naken blev eleven fasthållen av flera andra innan eleven tvingades suga av en pojkes penis.

Stefan Kristoffersen kopierade upp breven, visade upp dem för skolans styrelse och lade en rad förändringsförslag.

Sen hände – ingenting.

- Man läste detta och sade att man ville ha det som man haft det, säger han.

Det är svårt att förstå när man läst breven?

- Ja, det är helt ofattbart, vi agerade ju med de här breven som grund, säger Stefan Kristoffersen.

Styrelsen – som enbart bestod av före detta elever – ville inte ha någon förändring. Marie Wallenberg, som idag är ordförande i styrelsen, var då nytillträdd ledamot.

Styrelseordföranden har svårt att minnas

Och hon har svårt att minnas några detaljer. I ett mejl till Uppdrag granskning skriver hon:

"Såvitt jag minns så hanterades alla avvikelser som de skulle och om de skulle leda till en utredning bör så ha skett. Jag minns inte om det gjordes några vidare åtgärder efter det man försökt reda ut sanningshalten i påståenden som cirkulerade på den tiden"

Strax därefter lämnade Stefan Kristoffersen in sin avskedsansökan och lämnade Lundsberg.

- Kamratuppfostran blev lite som ”Flugornas herre”. När lamporna släcks så börjar det här aktiveras på elevhemmen. Man lämnar alltså en uppfostran till barn – gentemot barn, säger han.