Fidel blev knivhuggen av nazister

När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sen fick han ett livshotande knivhugg i magen. – Jag önskar att de kunde säga varför, säger Fidel Ogu.
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sen fick han ett livshotande knivhugg i magen. – Jag önskar att de kunde säga varför, säger Fidel Ogu.

Under ett besök i Sverige mötte Fidel Ogu nazister i Hökarängen i södra Stockholm. Eftersom de inte tyckte om hans hudfärg högg de honom i magen. – Jag blödde så mycket, och jag blev kall, jag kunde inte andas. Doktorn sa att jag hade tur som överlevde, berättar Fidel Ogu.

Tre av nazisterna som attackerade en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp attackerade Fidel Ogu, en svart man från Nigeria som var på besök i Sverige.

– Jag berättade för min bror att jag hade blivit knivhuggen. Jag sa ”Snälla säg inte till mamma”, eftersom min mamma har högt blodtryck. Först två veckor senare berättade jag för henne att jag blivit knivhuggen. Jag fick samma reaktion, men jag kunde säga ”jag är ok nu, jag är fortfarande här”, så hon grät, berättar Fidel Ogu.

En natt i början av december 2013 klev Fidel Ogu av tunnelbanan i Hökarängen. Nere på torget möter han fyra män. Det han inte visste då var att de redan hade attackerat en svart man samma kväll, en man som lyckades fly.

Precis innan de stötte på Fidel frågade de ett vittne om han ”sett någon neger här”, sen träffade de Fidel.

– De sa hej, typ ”Tjena!”. Då stannade jag. Jag ville höra vad de försökte säga. Du vet, kanske behövde de hjälp eller något. Så jag tog ut mina hörlurar för jag ville lyssna på dem, vad de ville säga. Sen blev jag stucken här, så djupt, i min mage, berättar Fidel Ogu.

Männen jagar efter Fidel som stapplar iväg över torget. Men han får snabbt hjälp av andra personer.

– Jag blödde och jag höll mig för magen. De jagade mig till en viss punkt. Sen stannade de, berättar Fidel Ogu.

Det fanns flera vittnen runt torget som såg nazisterna. De berättar att en i gruppen bar kniv och att de skrek ”Sieg heil”. Det var dock ingen som såg själva hugget. Det har lett till att man inte har lyckats bevisa vem som utdelat hugget.

– Det var så allvarligt och doktorn sa att jag hade tur som är i livet idag. Jag vill verkligen veta varför de högg ner en kille sådär. Jag var bara på väg hem som vanligt. Men eftersom jag stannade och ville höra vad de sa, blev jag nerhuggen, säger Fidel Ogu.

Strax efter överfallet lämnade nazisterna lugnt brottsplatsen till fots, det syns på övervakningskamerabilder.

– Jag blev knivhuggen djupt här. Det är ett farligt ställe. Så den natten var fruktansvärd. Jag är glad att jag fortfarande lever. Om jag kunde ändra en sak med den natten skulle jag vilja ändra hur de tänker. Även om de hatar utlänningar, varför måste jag vara den som de hugger ner?

Till en början kunde de fyra männen inte med säkerhets identifieras trots att de filmats av övervakningskameror. Men en vecka senare grep polisen flera av nazisterna som gick till attack i Kärrtorp och upptäckte då att tre av männen som överföll Fidel i Hökarängen fanns bland dem, och att de tillhör Svenska motståndsrörelsen.

Har du fortfarande ont?
– Ja, jag har ont härifrån, det var en omfattande operation, säger Fidel och pekar på ett område strax under naveln.

Reporter: Janne Josefsson
Text: Gunnar Rensfeldt