Flera kommuner stänger boenden för EU-migranter

Regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson presenterade i februari sin utredning om utsatta EU-medborgare.
Regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson presenterade i februari sin utredning om utsatta EU-medborgare.

Tidigare erbjöd nio av landets tio största kommuner sovplatser för EU-migranter. Nu är det endast två kvar, det visar Uppdrag gransknings rundringning. 

Helsingborgs kommun är en av de kommuner som tidigare haft sovplatser för EU-migranter. Det var en tillfällig camping som öppnades i slutet av april 2015. Syftet med denna var dels att ta bort de olagliga läger som fanns i stadens parker och grönområden och dels att erbjuda personer som bodde där ett drägligare boende under en övergångstid. Kommunens utvärdering av det tillfälliga campingboendet visade att det har fungerat väl, men att den inte är en långsiktig lösning.

– Det meddelades tydligt vid etableringen, säger Mattias Hennius, press- och medieansvarig i Helsingborgs stad.

Har ingen rätt erbjuda fasta sovplatser

Stadens avtal om disponering av campingen var tidsbegränsat till och med mars 2016.

Regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson presenterade i februari sin utredning om utsatta EU-medborgare. Den statliga utredningen kommer fram till att kommunerna inte har rätt att erbjuda EU-migranter fasta sovplatser överhuvudtaget. Det enda kommuner får hjälpa till med är akutboende – alltså enstaka nätter för människor i nöd. Trots denna utredning är Stockholms kommun en av de två som erbjuder sovplatser även på sommaren.

"Insats vidare än stadens ansvar"

Projektet Sommarnatt innebär att det finns 100 sovplatser för EU-migranter i kommunen under sommaren 2016. Socialnämnden i Stockholm beviljade bidrag till projekt Sommarnatt och i ett tjänsteutlåtande beskrivs det: ”Projekt Sommarnatt innebär en insats som är vidare än stadens ansvar och snarare än att avvärja nödsituationer syftar till att bidra till att illegala boplatser inte permanentas i Stockholm”.

Några kommuner planerar att öppna när det blir vinter igen. Trots en hårdnande attityd har antalet tiggande romer i Sverige sannolikt inte blivit färre. I SVT Nyheters kartläggning visar kommunernas bedömning av läget strax efter påsk är att det finns runt 4000 utsatta EU-migranter i landet. Ungefär lika många som för ett år sedan.

De kommuner som tillfrågats är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Västerås, Örebro, Helsingborg, Norrköping och Jönköping.