”Fotbollsförening” bjöd in IS-föreläsare

Foto: SVT
På Facebook hittar Uppdrag granskning uppgifter om att en av de mer kända IS-sympatisörerna från Göteborg har föreläst i föreningslokalen i Lövgärdet.

Utåt var det en kultur- och idrottsförening. Men föreningen kom istället att bli en moské där IS-sympatisörer höll föreläsningar.

Från stadsdelen Lövgärdet i nordöstra Göteborg har flera unga människor åkt för att gå med i Islamiska staten och andra al-Qaidainspirerade grupper i Syrien. Alldeles intill torget i stadsdelen höll föreningen Lövgärdets kultur- och idrottsföreningen till fram till nyligen.

Enligt föreningens stadgar som man lämnat in till Skatteverket skulle den ägna sig åt idrott och kultur, och finnas till som stöd och vägledning för ungdomar i stadsdelen. Framförallt skulle idrottandet bestå i fotboll. Initiativtagaren är en man som vi kallar Hassan.

– Jag startade föreningen eftersom jag tänkte att det är bättre att ungdomarna får någonting att göra istället för att de går runt och hänger vid varje torg, säger han.

Hassan berättar att ungdomar brukar komma dit under kvällarna istället för att ”hitta på bus”, och att det brukar komma föreläsare till lokalen. Sedan blir det fika. Vilka som föreläser berättar han dock inte.

Förelästare med IS-sympatier

Men på Facebook hittar Uppdrag granskning uppgifter om att en av de mer kända IS-sympatisörerna från Göteborg har föreläst i lokalen i Lövgärdet. Vi kallar honom Erik. På en bild syns Erik när han föreläser på knä framför en samling ungdomar. Han är en av de göteborgare som åkt till Syrien för att gå med i Islamiska staten. Han tog med sig hela sin familj, fru och fyra barn, och åkte till Syrien. På en video uppmanar han fler att komma.

– Fina bröder, Ta det här beslutet och lita på Allah. Offra dina pengar och ditt liv för Allah och du ska få det bästa. Det är inget löfte från mig, utan ett löfte från Allah.

Och när Uppdrag granskning granskar föreningsinnehavaren Hassan själv, visar det sig att även han spridit IS-propaganda i sociala medier.

“Kolla hur fint folk har det i Irak efter islamiska staten tagit över må Allah ge dem seger”, skriver han i en videopost på Facebook.

Hassan har dessutom hyllat värvningsvideon från Erik.

“Du är så fin. Må Allah göra så vi strider sida vid sida mot de otrogna och få det bästa Allah lovat”.

Fick hyresrabbatt

Den tidigare innehavaren till föreningen, Hassan, vill inte ställa upp på en intervju, men säger på telefon att han inte alls lagt ut någon propaganda om Islamiska staten. Sedan lägger han på luren. Även Erik avböjer en intervju och skriver i ett mail att han inte vill att Islamiska staten ska framställas som en blodig terrorgrupp.

“Hade programmet visat sanningen och visat vilka befriare IS är och hur de bygger upp städer och tar hand om de fattiga(...) då skulle jag ställa upp och berätta men nej vi är en blodig terrorgrupp som sprider terror”

Föreningen, som inte längre finns kvar i Lövgärdet, fick en hyresrabatt av fastighetsägaren Stena fastigheter. Men på Stena fastigheter har man inga synpunkter på att lokalen använts som föreläsningssal och i folkmun börjat kallats för Lövgärdets moské.

– Jag tänker att det är en kultur- och idrottsförening. Hur man utövar sin tro och var man utövar sin tro, ska vi som fastighetsägare inte blanda oss i, säger Agneta Kores, vd på Stena fastigheter Göteborg.

I dag huserar en annan förening i lokalerna.