Här delar gästarbetarna rum med kackerlackorna

De bor trångt, dyrt och de delar rum med kackerlackor. Hyresgäster hos Svenska föreningen i Oslo stannar sällan länge. Den höga omsättningen är guld värd för hyresvärden som tjänar stora belopp på olagliga avgifter.

För svenska ungdomar som kommer till Oslo är Svenska föreningens bostäder ett välkänt begrepp. De har hittat en lönsam nisch på den avreglerade och glödheta bostadsmarknaden i Oslo.

Bakom Svenska föreningen finns ett vinstdrivande aktiebolag, ägt av två svenskar, som hyr gamla hus på rivningskontrakt och lockar gästarbetande svenskar med billigt och bra boende.

Det går snabbt att flytta in och Svenska föreningens bostäder har blivit en enkel lösning för nyinflyttade svenskar, trots att boendet ofta har stora brister.
De hyresgäster Uppdrag granskning träffat visar lägenheter i dåligt skick där hyresgäster ständigt fylls på.
Sandra Johansson från Degerfors betalar 3000 norska kronor för en plats i ett fyrbäddsrum. När hon flyttade in var det 9 personer i lägenheten, men snart var de 15 - varav en gavs plats i hennes rum.

Tillsammans betalar de runt 50 000 norska kronor i månaden till Svenska föreningen.
Då ingår kackerlackor i hyran.
– De lägger ju ägg, de är de som sprider sig. Så vi har haft mycket kackerlackor här, mest i köket och på toaletterna och i duscharna. När de var här och sprutade en gång så flydde de ju även in på rummen, berättar Sandra Johansson.

Hon berättar att bara i hennes lägenhet har 50 personer strömmat igenom under de senaste tio månaderna. Och Svenska föreningen har villkor i hyreskontraktet som gör genomströmningen extra lönsam.

Hyresgästerna får betala bland annat registreringsavgift och avgift till reparationsfond - tillsammans uppgår engångsbeloppen till 3000 norska kronor för en hyresgäst. En 1000-lapp kan betalas tillbaka, men det avgör hyresvärden.

Svenska föreningens upplägg med olika avgifter är självklart lönsamt - men också olagligt.
– Du har flera punkter som är i strid med hyreslagen, säger advokaten Anne Mette Hårdnes när hon får se kontrakten.

Enligt den norska advokaten har de svenska hyresgästerna rättigheter de kanske inte känner till. De punkter i kontraktet som bryter mot hyreslagen är bara att dra ett streck över - sen går det bra att kräva pengarna tillbaka.
– Och då har hyresgästen rätt till förseningsräntor på det beloppet, säger Anne Mette Hårdnes.
Niklas Johansson på Svenska föreningen hävdar att man genom kontrakten bara försökt gardera sig för att kunna driva verksamheten. Utan avgifterna skulle Svenska föreningen inte klara sig, påstår han.
– Alla bolag har sina avgifter och för att driva verksamheten är vi beroende av de här avgifterna, säger Niklas Johansson.

Svenska Föreningen uppger att de nu ska ta in en firma för att sanera bort kackerlackorna.

Reportage: Henrik Bergsten
Text: Peter Bagge