Helt andra droger i paketet

Foto: SVT
En av de substanser Uppdrag granskning beställde beskrevs som starkt hallucinogen.

Uppdrag granskning beställde flera paket med lagliga droger på nätet. Flera av beställningarna kom aldrig fram. Och en visade sig innehålla en helt annan substans.

På baksidan av paketet står det exakt vilken molekyl som finns i påsen. Men när Uppdrag granskning låter kemistudenter vid Linköpings universitet granska våra piller, så visar det sig att det också finns en helt annan molekyl i påsen.

– Vi tror att vi har hittat den substansen som står på påsen. Men vi ser även att två andra molekyler har gått ihop och bildat något nytt, säger Anders Wallgren, vid Linköpings universitet.

I Sverige finns det idag flera etablerade nätbutiker som säljer farliga droger, helt legalt. För att förstå hur det fungerar beställde Uppdrag granskning totalt fem paket med droger från fem olika nätbutiker. Vi beställde två sorters Spice, och tre andra droger som vi inte hade någon aning om vad det var för något.

Men av dem fem beställningarna kom bara två fram till oss. De två paketen med Spice dök exempelvis aldrig upp. Istället var det två av de andra substanserna som Uppdrag granskning kunde hämta ut i postfack och på uthämtningsställen i exempelvis butiker.

Enligt olika användare på diskussionsforumet Flashback skulle substanserna som vi beställde ha psykedeliska effekter. Det ena av paketen skulle också ha starkt hallucinogen effekt. Men i praktiken kunde alltså paketen innehålla något helt annat.

Reporter: Men vad betyder det för den personen som tar den här och tror att det är det här?

– Det vet man inte, en helt ny molekyl kan ha påverkan på hur många olika sätt som helst egentligen.

Det finns uppåt 10 000 möjliga variationer av syntetiska cannabinoider, enligt Peter Konradsson, professor i organisk kemi vid Linköpings universitet. Dessutom finns det också tusentals variationer av andra legala droger. De absolut flesta har aldrig forskats på och man känner inte till vilka bieffekter de drogerna kan ge.

– Ja man har ju ingen aning vad som kommer att hända och vilken effekt det har. Jag skulle vilja påstå att det är en chanstagning. Man är som en försökskanin själv, säger Peter Konradsson.