Heltidslönen: 3000 kronor

Pierre jobbade som telefonförsäljare på företaget Speaker, men lönen var låg och kontraktet hotade med viten på hundra tusentals kronor.
Pierre jobbade som telefonförsäljare på företaget Speaker, men lönen var låg och kontraktet hotade med viten på hundra tusentals kronor.

Jobbet som telefonförsäljare blev inte som Pierre tänkt sig. Trots löften om tiotusentals kronor i rörlig lön blev månadslönen inte högre än 3000 kronor, för ett jobb som utannonserats av Arbetsförmedlingen. På grund av hotfulla formuleringar i Pierres kontrakt berättar han under fingerat namn.

– Det stod att om man gick ut med någon information så fick man betala 250 000 eller vad företaget kommer med, säger Pierre.

Anställningskontraktet lyder ”Vid avtalsbrott av detta sekretessavtal skall den anställda omedelbart betala ett vite till Speaker på minst 250 000 kr”.

Ett orimligt högt belopp säger Mats Glavå docent i arbetsrätt:

– Om man tänker att en anställd som skrivit på ett sådant här avtal visar upp det för mamma och pappa. Skulle det innebära att det här avtalsvitet på 250 000 faller ut? Det faller ju på sin egen orimlighet, säger han.

Kontraktet som Pierre skrivit under förbjuder honom uttryckligen att prata med journalister. Trots det har han valt att prata med Uppdrag granskning.

– Jag tror att jag litar på er. Men även om det skulle hända att det skulle komma ut att det var jag och sådär så är det som står på avtalet, det är inte okej, säger Pierre.

Telemarketingföretaget Speaker säljer bland annat telefonabonnemang. Pierre berättar att de var ungefär 30 anställda när han var anställd.

– Alla hade varsin dator och sina hörlurar och allting. Det var tre grupper och alla hade sin ansvarig för varje grupp som skulle pusha oss och säga: ”sälj sälj sälj”, berättar Pierre.

Speaker har funnits i fyra år. Dennis Karlsson är vd.

– Det finns en del företag inom callcenter och liknande som har kritiserats för att inte ha anställningsavtal. Då har vi försökt gå den andra vägen och vara så tydliga som möjligt. Det kanske har blivit så att vi kanske har varit lite övertydliga eller fått med för. Vår målsättning har varit att ha avtal som är så tydliga som möjligt för att inte få några missförstånd. Det är det som är syftet, säger han.

Dennis Karlsson ber att få svara på Uppdrag gransknings frågor via mejl. Där svarar han att han inte ser någon anledning att kommentera Pierres kontrakt eftersom det inte är ett aktuellt avtal. Speaker bytte för fem månader sedan. I dagsläget har inga av företagets anställda samma avtal. Vi frågar efter det nya avtalet, men får det inte.

Mats Glavå menar att viktiga delar av kontraktet inte skulle hålla för rättslig prövning. Men det är inte i sig olagligt med ett vite på 250 000 kronor.

– Jag tänker så här att jag blev lurad. Jag skulle inte göra om det. Alltså jag lärde mig av mina fel, säger Pierre.