Hemlig FBI-rapport: Bombbyggaren var utbildad

Foto: TT
Taimour Abdulwahab utförde bombdådet på Bryggargatan, mitt i centrala Stockholm.

En avancerad bomb – med dubbla eller tredubbla kopplingar till sprängmedlet. Uppgifter i en hemligstämplad FBI-rapport ifrågasätter bilden av en ensam gärningsman.

När utredningen efter terrordådet i Stockholm presenterades förra året, gavs bilden att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab agerat helt på egen hand. Enligt utredningen hade han hittat instruktioner för att bygga bomberna i en webbtidning med kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

– De bomber som Taimour Abdulwahab bar på sin kropp och som fanns i bilen det är precis de här bomberna som beskrivs, sa åklagaren Agneta Hilding Qvarnström på en presskonferens i oktober 2014.

Avancerade bomber

Men nu kan Uppdrag granskning avslöja att bomberna i själva verket var avancerade och att bombbyggaren var tränad i att konstruera bomber. De nya uppgifterna kommer från en hemligstämplad amerikansk FBI-rapport som Uppdrag granskning tagit del av.

I rapporten skriver bombexperter från FBI att bombernas konstruktion var relativt ”sofistikerad” och att bomberna var ”fullt fungerande”. De amerikanska experterna har undersökt bombdelarna noggrant. I rapporten beskriver de hur bomben konstruerats på ett sätt som sedan tidigare var ”helt okänt för FBI”, med dubbla eller tredubbla kopplingar till sprängmedlet för att ”maximera chanserna för att bomberna ska sprängas”.

I al-Qaidas tidning finns inga uppgifter om den avancerade teknik som nämns i FBI-rapporten. Taimour Abdulwahab kan helt enkelt inte ha lärt sig att bygga bomberna genom att läsa al-Qaida-tidningen. Magnus Ranstorp som forskar om terrorism på Försvarshögskolan anser att de nya uppgifterna är uppseendeväckande och att de delvis förändrar bilden av terrordådet.

– Detta talar emot det som framkommit tidigare, att självmordsbombaren agerat helt på egen hand. Det är märkligt att man valt att inte berätta om det här. Det handlar om relevanta uppgifter som förändrar helhetsbilden av den här händelsen, säger han.

Kände till rapporten – berättade inget

Den hemliga FBI-rapporten var känd av Säpo och åklagaren Agneta Hilding Qvarnström sedan tidigare. Redan några dagar efter attentatet ber de svenska utredarna om hjälp från FBI, och bland annat Aftonbladet rapporterade om det hela. Men rapporten som amerikanerna sedan lämnade till svenska myndigheter hemligstämplades av Säpo. Och på presskonferensen för ett år sedan lämnades det svenska folket med bilden av att bomben var hemmasnickrad av en person utifrån ett recept i en tidning.

Åklagaren Agneta Hilding Qvarnström säger att det var mycket som de inte berättade om på presskonferensen, inte bara FBI-rapporten.

– Jag kan inte svara på varför vi inte berättade det. Jag tänkte helt enkelt inte på det. Det finns säkert andra saker som vi borde ha berättat också som vi inte kom ihåg att berätta, säger hon.

Reporter: Kom ihåg? Ni lägger ju fram bilden av att han lärt sig göra bomben genom att läsa en tidning. Du säger att det är precis de bomberna, medan den här rapporten visar något helt annat?

– Mm.

Reporter: FBI-rapporten talar ju emot den bilden, det borde ni väl ha berättat?

– Mm. Jag tycker nog att de här bilderna går väl ihop. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Men det kanske du tycker. Men det tycker inte jag, säger åklagare Agneta Hilding Qvarnström.

”Missvisande”

Säkerhetspolisen har inte velat svara på några av Uppdrag gransknings frågor om utredningen kring självmordsbombaren. Terrorforskaren Magnus Ranstorp anser att åklagare och polis borde berättat om FBI-rapporten för allmänheten.

– Här har åklagaren försökt vakuumförpacka de här händelserna till att bara handla om Sverige och en ensam gärningsman. Men de uppgifter som talar emot det har man valt att inte berätta om, jag tycker det är märkligt och i grunden missvisande.

 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod att FBI-rapporten påstår att självmordsbombaren måste ha fått hjälp. Detta var felaktigt. I rapporten från FBI står att "bombtillverkaren/bombdesignern bakom bomberna i Stockholm hade träning i att konstruera bomber."