Ingvar Kamprad bekräftar stiftelsen i mejl till TT

Efter att tidigare vägrat kommentera Uppdrag gransknings uppgifter medger Ingvar Kamprad nu den hemliga stiftelsens existens.

I ett mejl TT fått av Ikea medger Ingvar Kamprad nu att Interogo Foundation i Liechtenstein existerar. Stiftelsen är ägare till Inter Ikea Holding SA, som i sin tur äger maktbolaget Inter Ikea, skriver Kamprad.

"Interogo Foundations är en företagsstiftelse vars enda syfte är att investera i expansion av företagsaffärer och säkra långsiktig överlevnad. Med andra ord, tillgångar hos Interogo Foundation hålls som finansiell säkerhet att enbart användas om Inter-Ikea får finansiella svårigheter. Tillgångar kan också användas för att stödja individuella Ikeahandlare som har finansiella svårigheter och för filantropiska syften", skriver Kamprad i mejlet TT fått.

"Interogo Foundation kontrolleras av min familj och förvaltas av en styrelse som endast består av externa ledamöter", fortsätter han.

Uppdrag granskning har under lång tid försökt få Ingvar Kamprad och Ikea att kommentera uppgifterna, men svaret har hela tiden varit nej.

Text: Peter Bagge