”Jag vill inte bli glömd”

Foto: SVT
Hur är det att bli gammal i Sverige idag? Uppdrag granskning undersöker hur hemtjänsten fungerar och hittar flera allvarliga missförhållanden.

Larm om omöjliga arbetsförhållanden, och om äldre som glöms bort gång på gång. Uppdrag granskning avslöjar allvarliga missförhållanden inom svensk hemtjänst.

Enligt lag har alla äldre i Sverige rätt till en äldreomsorg där de får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Äldreomsorgen bör också värna och respektera de äldres rätt till privatliv, kroppslig integritet och bidra till att de äldre känner trygghet.

Men hur är det egentligen med välfärden i Sverige – kan våra äldre lita på att få den hjälp de enligt lagen har rätt till? I Bergsjön i Göteborg är svaret nej, om man får tro personalens egna ord. En man som drabbats av stroke blir bortglömd av hemtjänsten gång på gång. En kvinna med amputerade ben tvingas träffa 35 olika ansikten – på två veckor.

– Det verkar som om chefer och politiker inte har förstått hur sjuka de som bor hemma är. Det verkar som om de tror att folk blivit friskare och klarar sig själva bättre nu. Men det är helt fel, det är precis tvärt om, säger Helena Gunnarsson, som arbetat inom den kommunala hemtjänsten i Göteborg i 17 år.

Uppdrag gransknings reporter Sara Bull granskar hur det är att bli gammal och beroende av hemtjänst i Sverige idag.

 Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 9 september kl. 20:00