Jihad i Göteborg

I en lokal i Göteborg hålls föreläsningar av sympatisörer till Islamiska staten. Flera av dem som vistas i lokalen åker också ner till Syrien. Uppdrag granskning undersöker vad Sveriges näst största stad gör för att motverka terrorresor, och hur rekryteringen går till.

Säpo uppskattar att uppemot 300 svenskar har rest till Islamiska staten i Syrien och Irak. Många av dem har åkt från Göteborg. Runtom i Europa finns det framgångsrika projekt när det gäller att motverka radikala islamister och stoppa personer som vill åka för att göra väpnad jihad. Men Sverige ligger långt efter, även Göteborg.

Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, är kritisk till hur Göteborg arbetat för att motverka de så kallade terrorresorna, och att arbetet kommit igång så sent.

– Sverige har ju en god historia av att arbeta förebyggande mot exempelvis nazism och högerextremism. Men den här frågan har varit lite minerad mark som politiker och tjänstemän helst lämnat över till någon annan, säger han.

I samma program: Efter kritiken tidigare i vår återvänder Uppdrag granskning till värmländska Grums. Se mötet mellan reportern och folksamlingen som samlats utanför mataffären för att reagera mot programmet.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 22 april kl. 20:00