Judehatet i Malmö

I två program kommer Uppdrag granskning att fokusera på hatbrott i Sverige. I den första delen handlar det om hatbrotten mot judar i Malmö. I den andra delen tar vi upp islamofobi i Sverige.

Hatet mot judar är kanske mer aktuellt än någonsin, bland annat efter terrordådet mot Charlie Hebdo och en kosheraffär i Paris nyligen. I Malmö har det anmäls fler antisemitiska brott än någon annanstans i Sverige. Judar där får utstå glåpord, äggkastning och försök till regelrätt misshandel. Men antisemitismen i Sverige kommer inte längre främst från nynazismen. Istället handlar judehatet om konflikten mellan Israel och Palestina.

Thomas Bull är chef för hatbrottsenheten på Skånepolisen. Han hör till dem som inte tycker att det är värre här i Malmö än på andra håll i Sverige.

Det vågar jag inte svara på hur man har det på andra ställen. Men jag tror inte Malmö är värre vad gäller hatbrott, för det har funnits länge.

Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren undersöker hur utbrett judehatet i Malmö egentligen är, och med kippa och davidsstjärna beger han sig ut i Malmö för att själv få känna på situationen för judarna i staden.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 21 januari kl. 20:00.