Kommande 2014: Hela vägen till döden

Foto: svt
Reporter Joakim Lamotte.

I vårens andra Uppdrag granskning sänds reportaget ”Hela vägen till döden”. Om den senaste tidens skottlossningar i Göteborg och stadens längsta och mest omfattande polisinsatsen hittills. Reporter Joakim Lamotte berättar om reportaget.

Vad kan du berätta om ditt reportage?
- 2013 är det värsta året hittills för Göteborg när det gäller skottlossningar och mord som har med kriminella uppgörelser att göra. Under hösten är situationen såpass kritisk att man tvingas be om hjälp från rikskriminalen. Ett av de värst drabbade områdena är Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Jag bestämmer mig för att åka dit och ta reda på varför det sker just där och just nu.

Varför ett reportage om just detta?
- Jag tycker att det är ett missförhållande som bör uppmärksammas, att vi har fått områden i Sverige där unga personer frekvent skjuts ihjäl på grund av gängrelaterade uppgörelser, och där invånarna känner sig otrygga och inte vågar gå ut på kvällarna. Det handlar om sociala problem och misslyckad integration i förorten, och jag ser det som ett svek mot människorna som bor i de här områdena, där skottlossning har blivit vardag.

Vad har du blivit mest förvånad över?
- Jag har blivit mest förvånad över de metoder som används av de kriminella. Det är en kyla och en råhet som är svår att greppa. Det är svårt att förstå hur någon kan ta ett automatvapen och skjuta besinningslöst mot en folksamling. Sedan är det givetvis anmärkningsvärt att man inte har lyckats döma en enda person för skjutningarna eller morden under 2013, trots att det är det längsta och mest omfattande polisinsatsen i göteborgs historia.

Reportaget sänds 22 januari klockan 20:00.