Kommande: Upploppen i Husby

De betraktas som de mest omfattande upploppen i Sverige i modern tid, de kaotiska dagarna i maj 2013 då kravallerna i Husby kom att bli en global nyhet. Bilder på bränder, bråk och skadegörelse satte nytt ljus på en skör social situation i Stockholms förorter. Men vilka var det som kastade sten och eldade? Och vad skapade spänningarna som ledde till kravallerna?

350 bilar brann runt om i landet, flera skolor och förskolor sattes i brand och centrum i åtminstone två stadsdelar utsattes för kraftig skadegörelse. Maskerade stenkastare mötte poliser som saknade utbildning, utrustning och som fokuserade på att gripa och lagföra. Kravallerna kan beskrivas som en flera dagar lång kamp mellan olika krafter i Stockholms förorter, då Stockholmspolisen kom att få uppleva en av sina värsta nätter någonsin.

– Det var ju folk från Husby som drog igång det. Sen vet jag inte om det var ungdomar men ungdomar var ju med, säger Fahd Luyombya som arbetar som kontaktperson mellan fastighetsbolag och ungdomar i Husbyområdet.

Bränderna och skadegörelsen blev en dyr historia, där bara polisnotan landade på över 23 miljoner kronor. Enligt en analys från Rikskriminalpolisen har ökad kontroll och för lite vardaglig kontakt med medborgarna påverkat situationen negativt. Närpolisverksamhet med fokus på sociala närvaro prioriterades bort och istället valde polisen en arbetsmetod som innebar fler kontroller av personer och fordon. 2013 genomfördes 40 procent fler kontroller jämfört med 2007, då man började mäta.

– Ja, vi ser ju resultatet och det är ju inte lyckat, säger Johnny Lind som är poliskommissarie i Västerort i Stockholm.

Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren återvänder för andra gången den här säsongen till ett Husby där polisen hyser oro för nya upplopp.

Programmet sänds 14 maj klockan 20:00 i SVT1 och SVTPlay. Programledare är Karin Mattisson.

Uppdaterat: En olycklig formulering om rykten kopplade till årsdagen för upploppen har tagits bort.