Vän till konstnären säljer falska tavlor för miljonbelopp

Bengt Lindström är en av Sveriges mest älskade och framgångsrika konstnärer. Men han är också den mest förfalskade. Och en av dem som tjänat stora pengar på att sälja förfalskningarna har tillhört konstnärens egen vänkrets.

Bengt Lindström gick bort 2008, men hans tavlor hänger i tusentals svenska hem. Han fick sitt stora genombrott i Paris i slutet av 50-talet, och det var där han bodde och verkade under sina mest framgångsrika år. I Frankrike är han kanske den mest uppskattade svenska konstnären.

Den stora efterfrågan och de höga priserna på hans konst har också lockat bedragare som förfalskar hans färgstarka tavlor.

Hur många svenskar som äger en falsk Bengt Lindström-tavla är det ingen som vet, men Uppdrag granskning har under arbetet med reportagen funnit långt över hundra, tidigare okända, förfalskningar, köpta för miljoner.

Många av de falska tavlorna har sålts av en person i Bengt Lindströms tidigare vänkrets – en man som är känd under namnet ”Alaska-Håkan”.

Uträttade ärenden åt konstnären

Eftersom han var vän med Bengt Lindström, uträttade ärenden åt honom och köpte vin och sprit åt konstnären, har folk litat på honom.

För ett par år sedan dömdes Alaska-Håkan i två rättegångar för grovt bedrägeri efter att ha sålt falska tavlor för miljonbelopp. Trots att Sveriges främsta experter på konst av Bengt Lindström dömde ut hela 55 tavlor som falska, så lämnades ändå flertalet tillbaka till Alaska-Håkan och ägarna. Hovrätten menade att det inte var ställt utom allt rimligt tvivel att alla tavlor verkligen var falska, eftersom Alaska-Håkan faktiskt både köpt och fått några tavlor av Bengt genom åren.

Ulf Bylund arbetade dagligen med Bengt Lindström i hans ateljé, och nu anlitas han ofta av polisen som expert för att bedöma äktheten i påstådda tavlor av Bengt Lindström. När Uppdrag granskning visar honom två tavlor ”Alaska-Håkan” sålt avfärdar han dem snabbt som falska.

- De har dragit på lite färg här, och det är ganska slafsigt. Färgen blir oren när de drar så här, Bengt skulle ha bytt pensel så att han inte smutsar ner, säger Ulf Bylund som exempel.

Har kartlagt "Alaska-Håkans" affärer

Uppdrag granskning har i månader kartlagt ”Alaska-Håkans” affärer. När en reporter utgav sig för att vilja köpa en Lindström-tavla kunde ”Alaska-Håkan” visa fram tavla efter tavla som alla påstås vara målade av Bengt Lindström – tavlor som är förfalskningar.

När Uppdrag granskning konfronterar ”Alaska-Håkan” med uppgifterna om att tavlorna han försöker sälja är falska, då säger han sig inte veta vem som har målat.

- Det vet jag inte, säger ”Alaska-Håkan”.

Och ändå säljer du som att Bengt Lindström har målat dem?

- Ja, jag har hur många som helst.

Du har hur många falska tavlor som helst?

- Nä, falska tavlor har jag inte.

Men det är inte Bengt Lindström som har målat dem, vem är det som har målat dem då?

- Det vet jag inte.

”Alaska-Håkan” vidhåller att han fått tavlorna av Bengt Lindström och att han är orättvist utpekad.

- Jag har inte lurat någon, säger han till Uppdrag granskning.

 

Reportrar: Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson