Kvinnor nobbas i styrelserna

I Sveriges kommuners fullmäktige finns det ofta lika många kvinnor som män representerade. Samtidigt flyttar allt mer makt till de kommunala bolagen och där består bolagstyrelserna i 32 kommuner bara av män. Enligt männen på grund av att kvinnorna inte vill. Men sanningen är att kvinnorna aldrig tillfrågats.

DISKUSSIONEN om kvinnorepresentationen i börsbolagens styrelser har varit en het fråga under 2000-talet och politikerna har länge hotat med lagstiftning näringslivet inte skärper sig.

– Börsbolagen kan inte bli de sista dinausaurierna. Näringslivet får inte vara ett reservat för medeltida värderingar, har exempelvis jämställdshetsminister Nyamko Sabouni sagt.

Men hur ser det ut i de kommunala bolagen där politikerna själva väljer vilka som ska ingå? Enligt en kartläggning som Uppdrag granskning gjort saknas kvinnor helt i 32 av landets kommunala bolagstyrelser och i genomsnitt är bara en av fyra styrelseledamöter kvinnor.

DE KOMMUNALA bolagen i Kungsör är inget undantag. Där är 93 % av styrelseledamöterna i de tre styrelserna män. Taito Arkkakungas (S) är arbetarekommunens ordförande i Kungsör och han håller med om att ojämställdheten är ett problem, men försvarar sig med att kvinnorna fått frågan och inte vill.

Så ni har frågat alla kvinnor i eran grupp i kommunfullmäktige?
– Ja, vi frågar i stort sett alla, säger han.

Liknade svar ges av nästan alla de 32 kommunerna som enbart har män i sina bolagsstyrelser när Uppdrag granskning ringer och frågar de ansvariga. Kvinnorna har fått frågan men visar inget intresse.

MEN NÄR vi kontrollerar de här uppgifterna genom att ringa de förtroendevalda kvinnorna i kommunerna vänds den förklaringen helt på ända.

Har du själv fått frågan om du vill sitta i en bolagsstyrelse?
– Nej det har jag inte fått, säger Margareta Johansson är andranamn på socialdemokraternas lista i Kungsör.

Skulle du ställa upp om du fick frågan?
– Ja det skulle jag, jag skulle tycka att det var rätt roligt faktiskt.

Liknande svar finner reportageteamet i samtliga kommuner med enbart män i styrelserna. Kvinnliga politiker som vill men inte fått frågan.
-Det är ju ett stort demokratiskt problem, säger forskaren Anette Gustavsson som skrivit en doktorsavhandlling om kvinnor i svensk kommunpolitik.

HON MENAR att det påverkar att det är mest män i de kommunala bolagsstyrelserna.
– Det kan ha en väldigt stor betydelse, kvinnor prioriterar annorlunda. Något som väldigt direkt påverkar resurstilldelning mellan olika politikområden, säger hon.

Reporter: Marja Grill