Vilks ångrar inte talet på antimuslimsk konferens

Lars Vilks talade på antimuslimska konferensen Sion i New York
Lars Vilks talade på antimuslimska konferensen Sion i New York

Den 11 september i år deltog Lars Vilks på den antimuslimska konferensen Sion i New York. En konferens där muslimer bland annat jämfördes med råttor. Men trots den uppenbart rasistiska attityden ångrar inte Lars Vilks sitt deltagande. - Alltså jag har ju ingen emot att de framträder, säger Vilks till Uppdrag gransknings Janne Josefsson som följde med på resan.

På årsdagen av attacken mot World Trade Center, anordnade organisationen Sion (Stop Islamization of Nations) en antimuslimsk konferens i New York. Lars Vilks bjöds in som talare, och tackade ja.

- Jag vill liksom inte förneka världen att de här sakerna finns. Sedan är det många som menar att jag tar en risk, när jag ger mig in i det här, att jag blir en del av det. Det är ju den risken man får ta för att, så att säga, genomlysa det här området, säger Lars.

Lars Vilks är öppet kritisk till islam. 2007 tecknade han profeten Mohammed föreställande en rondellhund. En teckning som ledde både till mordhot och mordförsök. Han fick en fatwa mot sig från al-Qaida och lever idag under skydd från polisen.

Men Lars Vilks Mohammed-teckning har inte bara gjort honom ökänd inom den muslimska världen. Vilks provokationer mot islam har också gjort honom till ett välkänt namn bland de som menar att muslimer är ett hot mot hela västvärlden. 

Och Lars Vilks vet om att det är minerad mark han går på.

- Det är lätt att trampa fel, man kan landa i en kraschlandning. Allt borde kunna undersökas, bli en del av ett konstverk. Men det menar ju inte alla, säger han innan avresan mot New York.

Men även om Vilks menar att hans eget deltagande är en del av hans konst har de andra konferensdeltagarna en annan agenda. Resan kantas av människor med extrema åsikter om den muslimska världen.

Sion leds av Pamela Geller som efter terrorattentaten 2001 blev en ledande aktivist mot islam och jihad. Hon ser sig som en krigare mot islam och menar att den muslimska världen är ett hot mot väst.

- Jag tänker inte leva i en värld där jag inte är fri. Jag spränger den hellre i bitar än lever som en slav, säger hon till Lars Vilks när de möts i New York.

En av talarna Pamela Geller bjudit in, Anders Gravers från Danmark, är ledare för Stoppa islamiseringen av Europa. Han kräver totalt invandrarstopp, att det ska ses som landsförräderi att gömma flyktingar och att danska migrationsverket ska ersättas med hemsändelseministeriet.

Tommy Robinson är ledare för militanta English Defense League och var ytterligare en av talarna på konferensen. Han smugglades in i USA på falskt pass eftersom han är dömd för våldsbrott i England. Under sitt tal pratade Tommy Robinson om islam som en sjukdom.

Men trots den rasistiska stämning på konferensen ångrar Lars Vilks inte att han deltog.

Det var en stämning här när man pratade, det är ju ingen tvekan om att det mångkulturella är man emot, islam, muslimer. Man jämförde till och med muslimer med råttor som skulle utrotas?

- Alltså jag har ju inte något emot att de framträder alltså, för att det visar ändå att det låter sig sägas i en sådan här församling, ingen protesterar direkt. Det är ju rätt uppseendeväckande, man kan tycka att det har en relevans.

Du befinner dig som konstnär i en sådan församling och du reagerar inte?

- Jag kan inte göra någonting åt det.

Resa dig upp och gå till exempel och säga att det här vill jag inte vara med om. Att man pratar om människor på det sättet. Det hade kunnat vara en del av ditt konstverk?

- Det är också någonting man får undra över, alltså menar de bokstavligen detta eller är det i upphetsningen man säger någonting.

Var det rätt att åka?

- Jag tycker det.

 

Reporter: Janne Josefsson

Research: Herman Reuterswärd

Text: Magnus Johansson