Lugna gatan

Foto: SVT

Lugna gatan gjorde det som polisen och rättssamhället misslyckats med efter kravallerna i Husby. Men frågan är om tryggheten har en baksida?

Lugna gatans trygghetsvärdar ska vara goda förebilder och mötet med ungdomar ska bygga på ömsesidighet, respekt och icke-konfrontation, så står det på Fryshusets hemsida.

Många av dem är tidigare dömda för brott. Enligt Fryshuset kan dåliga erfarenheter vara av värde om man samtidigt tagit tydlig ställning mot kriminalitet.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att flera av Lugna gatans trygghetsvärdar begått grova våldsbrott och att flera utreds för brott – samtidigt som de jobbar. Dessutom säger vittnen att många använder örfilar, knuffar och hot om våld som metod när de arbetar för Fryshuset.

– Det man måste förstå med Lugna gatan är att det inte bygger på nån pedagogik. Ingen utbildning, ingen professionell grej. Det är förortens logik, förortsretoriken - jag är starkare än dig, jag kan slå dig, lyssna på mig och var tyst, säger en person som tidigare arbetat som trygghetsvärd.

Alla är värda en andra chans - men vilka ska vara med och skapa trygghet?

Uppdrag gransknings Axel Gordh Humlesjö och Petter Ljunggren har granskat Lugna gatan i Husby.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 9 december kl. 20:00.