Migrationsverket gissar åldern på asylsökande

Migrationsverket.

Socialstyrelsen gav klartecken för tand- och handledsröntgen på asylsökande i tonåren 2012. Men på grund av hårt motstånd har Migrationsverket haft svårt att upphandla avtal med landets sjukhus. Istället får handläggarna gissa de asylsökandes ålder.

Debatten kring åldersbedömningar har pågått i flera år, men eskalerar 2012. Då ger Socialstyrelsen klartecken för tand- och handledsröntgen på asylsökande i övre tonåren. Det blir starten för en konflikt som pågår än idag. Både Barnläkarföreningen och tandläkarförbundet protesterar. De menar att metoderna är för osäkra. 

Handläggarna får skriva upp ålder

Migrationsverket får svårt att upphandla avtal med landets sjukhus. Och motståndet bland barnläkare är så kompakt att Migrationsverket till sist ger upp. Idag ger de bara information till ensamkommande om att det finns möjlighet att göra en medicinsk åldersbedömning. Men bara om man själv vill. Istället får handläggarna gissa de asylsökandes ålder.  

– Om vi ser att det är uppenbart att individen är över 18 år då kan vi fatta ett beslut om att skriva upp åldern, säger Magnus Bengtsson, processägare på Migrationsverket.  

Hur kan man se det? Hur kan det var uppenbart att personen är över 18 år?  

– Ja, det där är inte helt lätt för det ska var uppenbart för var och en. Det ska nämligen vara väldigt, väldigt tydligt. Och då pratar vi ju sällan om personer som är några år över utan man måste vara en bra bit över 18 år antagligen för att det ska vara uppenbart.   

Om det då inte är uppenbart, vad gör ni då?   

– Då registrerar vi de uppgifter, födelsetid som barnet uppgivit i det läget. 

Knä- och fotledsröntgen föreslås

I april i år presenterar Socialstyrelsen en ny rapport om medicinska åldersbedömningar. Nu har de kommit fram till att tand- och handledsröntgen inte bör göras för att bedöma om en asylsökande är 18 år eller inte. Istället föreslår Socialstyrelsen en magnetkameraröntgen av knä och fotled, men först ska en studie göras. 

Ändå går migrationsministern Morgan Johansson ut ett par månader senare och ger Rättsmedicinalverket i uppdrag att så snart det går börja med åldersbedömningar av asylsökande. De metoder Rättsmedicinalverket planerar att använda är samma metoder som Socialstyrelsen dömt ut. 

"Ingen exakt vetenskap"

– Det är ju ingen exakt vetenskap det här och jag tror inte att man någonsin kommer att kunna hitta en metod som ger oss den sanningen i alla fall, säger Morgan Johansson. 

Men det är ju allvarliga grejer det här. Kan det inte innebära att man kränker barn på det här sättet?  

– Absolut. Och det är därför vi ska ha medicinska åldersbedömningar. Men en del läkare har nästan programmatiskt varit emot det här från början. Och det har inneburit att hela den här verksamheten, den här möjligheten, inte gick att genomföra. Då har jag sagt att så kan vi inte ha det.