Ministern: ”Vi har varit för naiva”

Foto: SVT
Inrikesminister Anders Ygeman medger att det har gjorts för lite.

Det har funnits en naivitet i Sverige inför hotet som radikaliseringen och IS utgör, det menar inrikesminister Anders Ygeman (S). Han reagerar starkt på hur Göteborgs stad i intervjuer med Uppdrag granskning inte tog ställning mot IS.

– För mig är det obegripligt att man kan uttrycka sig så. Vi måste vara kristallklara. Det här är en terrororganisation, det är bestialiska mördare. De gör sig dagligen skyldiga till övergrepp och mord på oskyldiga civila.

Reporter: Man hör ju också en representant jämföra dem som går med och krigar i Syrien med finska vinterkriget och frihetskämpar under spanska inbördeskriget.

– Det är en helt galen jämförelse naturligtvis. Det här är ju en terrororganisation som gör sig skyldiga till ett antal övergrepp på civila varje dag. Det är mördare helt enkelt, säger han.

Har gjorts för lite

Som inrikesminister är det Anders Ygeman som har det yttersta ansvaret för de här frågorna. Han medger att det har gjorts för lite.

– Vi har varit för naiva inför hotet som radikaliseringen och IS har utgjort i Sverige.

Nu vill han att rekrytering till terrororganisationer ska kriminaliseras. Dagens situation tror Anders Ygeman beror på hur samhällsklimatet har sett ut.

– De femton senaste åren med stigande arbetslöshet, sjunkande skolresultat, växande ekonomiska klyftor, det har skapat en grogrund för rekrytering. Det skapar i sig inga terrorister, men det skapar en grogrund, en damm att fiska ur för de som vill radikalisera, och rekrytera till de här rörelserna.

Reporter: Hur ska du komma tillrätta med detta nu konkret?

– Genom att ge Mona Sahlin breddat uppdrag och dubbla hennes ekonomiska resurser, genom att själv vara delaktig i och dra med mig kommunerna i att komma igång och våga se att de har det här problemet i kommunerna. Många kommuner har nog hellre valt att blunda istället för att se det  här problemet.