Mordvittnet: "FN lurade mig på skydd"

För fem år sedan mördades Libanons förre premiärminister mitt i centrala Beirut. Två nyckelpersoner i mordutredningen är svenskar den ena känner sig nu lurad av FN och fruktar för sitt liv.

Mordet på Rafik Hariri var ett mord på högsta politiska nivå, och FN:s utredare började tidigt misstänka att det var planerat av Syrien och genomfört av libanesisk polis- och säkerhetstjänst. Tesen byggde framför allt på vittnesmål från tre vittnen. Den ene visade sig inte trovärdig och den andre hoppade av. Kvar fanns Antonios Bani Auda, en man från Umeå. Den operative chefen var också svensk: Bo Åström, en mordutredare från Solna med bred internationell erfarenhet.

– Han kom in i utredningen via den libanesiska polisen som han hade tagit kontakt med och som spolade över den uppgiften till oss. Och eftersom han då befann sig i Sverige tog jag tag i det där, berättar Bo Åström om Antonios Bani Auda.
Antonios Bani Auda berättar för Uppdrag granskning att han var gruppchef i den israeliska säkerhetstjänsten Shabaak, men att han i hemlighet jobbade åt palestinierna. Han berättar också att han varit gift med den libanesiska sångerskan Nada Rizk, också hon en israelisk agent, som så småningom avslöjade honom som dubbelagent - varpå han tvingades fly.
Bani Auda lyckades därefter få hjälp av FN:s flyktingkommissariat. Han blev uttagen som kvotflykting och fick politisk asyl i Sverige. Men den libanesiska underrättelsetjänsten fortsatte kontakta honom i det nya hemlandet.

– De kom hit till Umeå från Libanon för att ge mig pengar. De tog mig till Rafik Hariris hus, se var han parkerade sin bil... De ville att jag skulle döda honom. De ville att jag skulle placera ut bomber i två olika länder. De erbjöd mig pengar, ett gott liv, högt uppsatt politisk tjänst... men jag sa nej, berättar Bani Auda.

Men någon annan mördade Rafik Hariri. I februari 2005 sprängdes han i luften.

– Om jag hade accepterat deras erbjudande hade han dött år 2004, men nu dödade de honom år 2005, säger Bani Auda.

Trots att Bani Auda inte har ett fläckfritt förflutet så kommer FN-utredarna, med Bo Åström i spetsen, fram till att hans vittnesuppgifter är trovärdiga och att de överensstämmer med andra uppgifter som utredarna har tillgång till. Så de flyger ner honom från Umeå till FN-högkvarteret i Wien för att avlägga ett formellt vittnesmål.

Hans vittnesmål fick stor betydelse för FN-rapporten;

"Vittnets redogörelse stärker den bevisning som hittills fastslagits mot de häktade libanesiska tjänstemännen liksom mot högt uppsatta syriska tjänstemän."

Men Bani Audas medverkan sker på ett villkor. Innan han lämnar sitt vittnesmål kräver han att hans egen säkerhet ska garanteras. För Uppdrag granskning spelar han upp flera inspelade samtal där han lovas olika sorters skydd. Med FN skrev han ett avtal där de lovade honom nytt medborgarskap, vittnesskydd och ny identitet - inklusive plastikoperation för att ändra hans utseende.
Bani Auda fullföljde sin del av avtalet, han avgav ett formellt vittnesmål och undertecknade detta vittnesmål. Men FN-utredarna höll inte vad de lovat.
– Jag skrev på avtalet i Wien och när jag skrev på sa jag till Bo Åström: "Nu kommer jag ha ett väldigt svårt och hotat liv", och han sa till mig: "Nu ska jag till Sverige och prata med myndigheterna, och det hela kommer sättas igång", berättar Bani Auda.

Men Bani Auda fick aldrig något vittnesskydd eller ny identitet och FN-utredarna hjälpte honom inte heller med att ändra utseende eller ordna nytt medborgarskap.
– Han kände sig hotad, det var några som hade spanat på honom när han befann sig i Sverige. Så han behövde någon form utav skydd och hela det där köret, säger Bo Åström.
Vad var det han begärde då?
– Han skulle ha skydd och han skulle få ett bättre liv och han var rädd om sin familj och hela det där köret.
Men visst avtalar ni med honom också att han skulle få det där vittnesskydd och allt möjligt?
– Nej, säger Bo Åström.

Den till en början vänskapliga och artiga relationen mellan Antonios Bani Auda och Bo Åström kom senare att bli något helt annat. För Uppdrag granskning spelar Bani Auda upp inspelade samtal där Åström hotar honom, efter att Åström fått veta att Bani Auda berättat för ett par poliser om sin situation och det saknade vittnesskyddet.
– I gonna lock you up! I tell you, don't give me the donkey face. You tell us the truth, you tell us everything you know, otherwise we are gonna kick your ass. AND YOU DON'T FUCK WITH THE UNITED NATIONS!!! You know that?!!! säger Bo Åström i ett av samtalen.

Reportage: Erik Sandberg, Andreas Rocksén och Samar Hadrous
Text: Djeiran Amini