Nya Karolinska – avancerad skatteplanering i Luxemburg

Hemliga dokument avslöjar ett avancerat skatteupplägg där ett företag som bygger sjukhuset Nya Karolinska flyttar pengar till skatteparadiset Luxemburg. (Bilden är ett montage)
Hemliga dokument avslöjar ett avancerat skatteupplägg där ett företag som bygger sjukhuset Nya Karolinska flyttar pengar till skatteparadiset Luxemburg. (Bilden är ett montage)

Nya Karolinska. Flaggskeppet inom svensk sjukvård. Och ett av Sveriges dyraste och mest prestigefyllda projekt. Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att stora summor i den skattefinansierade affären ska slussas till skatteparadiset Luxemburg.

På en bergsknalle i norra Stockholm byggs just nu Nya Karolinska Solna. Ett omdiskuterat projekt eftersom Stockholms läns landsting inte bara gett Skanska och det brittiska investmentbolaget Innisfree i uppgift att bygga sjukhuset, utan också stå för finansiering och underhåll under flera decennier framöver.

– Vi vet på kronan fram till 2040 vad det här kommer att kosta. Det finns inga överraskningar för skattebetalarna. Vi har full kontroll, det finns inget hemligt. Det här tål att granskas, sa Torbjörn Rosdahl, moderat finanslandstingsråd i Stockholm till Uppdrag granskning.

Men det politikerna i landstinget inte visste, och inte har frågat om, är hur mycket skatt projektbolaget Swedish Hospital Partners (SHP) ska betala, och hur ägarna ska få sina kalkylerade avkastningar. Och varför det finns dotterbolag i skatteparadiset i Luxemburg.

Uppdrag: Avancerat skatteupplägg
Några månader efter att SHP, ägt av Skanska och Innisfree, 2010 fick kontraktet på Nya Karolinska - värt minst 52 miljarder kronor – gav Innisfree den multinationella revisions- och konsultbyrån Price Waterhouse Coopers (PWC) i uppdrag att sy ihop ett avancerat skatteupplägg i Luxemburg. Det visar hemliga dokument, som Uppdrag granskning tagit del av.

I den numera omtalade läckan från PWC finns över 340 bolag från hela världen. De flesta av de 28 000 sidorna i den läckta databasen rör avancerad skatteplanering, detaljerade beskrivningar hur motsvarande tusentals miljarder kronor ska slussas genom Luxemburg.

– I vanliga fall så försöker bolagen dölja den här verksamheten, men i de här dokumenten är de helt öppna - och det är unikt. Här kan man se i detalj hur bolagen ska genomföra skatteplaneringen, säger Richard Brooks, brittisk före detta skatteinspektör.

Sverige ligger på tio-i-topplistan när det gäller antalet företag som finns med i databasen. Här finns IKEA, Tele2, svenska riskkapitalbolag, livsmedelsindustrin, hotell, vårdbolag. Och här finns alltså också företaget som ska bygga Nya Karolinska - Swedish Hospital Partners – till lika delar ägt av den svenska byggjätten Skanska och brittiska Innisfree.

De interna dokumenten från PWC handlar förenklat om hur ägarna, via en rad dotterbolag ska låna ut drygt en miljard kronor - till sig själva. Skanskas del kommer från bolag i Sverige, men pengarna från Innisfree kommer inte från Storbritannien, där Innisfree har sitt säte, utan från Luxemburg.

Lånar ut över halv miljard
Över en halv miljard konor lånas ut från två bolag som har huvudkontor på samma adress i Luxemburgs finanskvarter: J.F.Kennedy-avenue, 46A. Det ska visa sig att runt 1400 andra bolag också är skrivna på samma adress. Det handlar om brevlådeföretag. Förenklat ser upplägget ut så här:

De två bolagen i Luxemburg: Innisfree F3 och Innisfree ISF - lånar ut pengar till dotterbolaget Swedish Hospital Partners. Som betalar en hög ränta på lånet – 9 procent. På så vis minskar den beskattningsbara vinsten i Sverige och pengarna flyttas till Luxemburg. Och dokumenten avslöjar ett avancerat skatteupplägg där resultatet blir en skatt här på nära noll.

Och det vi ser i de hemliga handlingarna om Nya Karolinska går igen i många av de läckta dokumenten. Pengar som skulle ha skattats i ett land, blir skattefria i ett annat. Det kallas för ”hybridinstrument”, och beskrivs som en del av Luxemburgs affärsidé.

– Luxemburg erbjuder internationella företag både låg skatt - ibland ingen skatt alls – och hög sekretess. Bolagen kommer inte hit för att göra riktiga affärer utan för att undvika skatt i de länder de är verksamma i, säger Nikolai Shillinglaw, skatteexpert på frivilligorganisationen ASTM.

Uppdrag granskning har - tillsammans med flera erfarna experter - granskat årsredovisningar, kontrakt, rapporter och skattekonton i flera länder för de bolag som är inblandade i ägarnas interna lån till SHP och bygget av Nya Karolinska.

Miljardbelopp slussas till Luxemburg
Slutsats: år efter år fram till 2039 ska Swedish Hospital Partners betala ränta till brevlådeföretagen i Luxemburg. Totalt ska runt 1,3 miljarder kronor slussas till Luxemburg - i princip skattefritt. Hur mycket mer skatt Swedish Hospital Partners hade fått betala i Sverige – om man inte använt sig av internlånen är svårt att säga, men sannolikt handlar det om hundratals miljoner kronor.

– Det är stötande att se detta. Framförallt efter att man vet vilken fantastisk vinst det här projektbolaget gör. Att därutöver ta ut ytterligare pengar. Det är helt enkelt för jävligt på ren svenska, säger Ilija Batljan före detta oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Torbjörn Rosdahl, det moderata finanslandstingsrådet som med sin allians beställt sjukhuset är besviken.

– När du berättar om de här enorma summorna, så känner jag mig besviken, för jag tycker att man ska skatta i det land där man verkar, och vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige.

Skanska pekar på Innisfree
Uppdrag granskning har gjort upprepade försök att kontakta ansvariga på Innisfree, men utan resultat. De vill inte svara på frågor. Istället svarar de i mejl att Innisfree följer lagen, och att Luxemburg används av administrativa skäl och att det inte påverkar bolagets skatt i Storbritannien.

Och på Skanska lägger man skulden på Innisfree.

– Det är Innisfree som har gjort det här upplägget, det är inte Skanska som gjort det. Skanska äger vår andel via ett svenskt bolag, vi skattar i Sverige, säger Hans Biörck, före detta finansdirektör och nu rådgivare på Skanska.

Hans Biörck var finansdirektör när Skanska och Innisfree 2010 fick kontraktet att bygga Nya Karolinska.  Han - och Skanska – säger att internlånen är lagliga, ett sätt att få ut avkastning, och att prislappen för Nya Karolinska varit högre utan lånekonstruktionen. Skanska säger samtidigt att de inte känt till Innisfrees skatteupplägg i Luxemburg, men att dotterbolaget Swedish Hospital Partners informerat svenska Skatteverket om vilka som finns bakom den komplicerade bolagsstrukturen – och att det till stora delar handlar om skattebefriade fonder.

Men uppgifterna från Skanska är svåra att kontrollera. När Uppdrag granskning försöker följa pengaflödet från Luxemburg tar det stopp. Insynen är minimal.