"På promenad"

Foto: SVT
Flera flickor som vårdats på Ersta flickhem berättar om hur män hämtat upp dem i närheten av behandlingshemmet och köpt sex av dem. OBS! Bilden är arrangerad och flickorna på bilden är skådespelare.

De är unga flickor med självskadebeteende. Och de bor på ett behandlingshem där de ska få vård. Men nu avslöjar Uppdrag granskning att barn så unga som 13 år sålt sig under tiden på Ersta flickhem.

Tusentals unga i Sverige har något typ av självskadebeteende. En del skadar sig själva fysiskt, andra skadar sig själva genom sex, och prostituerar sig. Men på Ersta flickhem ska flickor med sexuellt självskadebeteende få hjälp och stöd i en trygg miljö.

Men nu berättar flera av flickorna om hur män hämtat upp dem 300 meter från behandlingshemmet och förgripit sig på deras kroppar. Och personalen visste om vad som hände, men slog inte larm.

– Man kunde säga att man går på promenad, och så gick man ”på promenad” och ingen frågade mer eller mindre, säger ”Emma”.

Uppdrag gransknings Anna Jaktén och Johanna Torshall Svenssons granskning avslöjar hur män utnyttjat barn – mitt i behandlingen som skulle ge flickorna ett bättre liv.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 18 november kl. 20:00