Pennskaftsprisas för Imamernas råd

Nadja Yllner belönas med priset Pennskaftet.
Nadja Yllner belönas med priset Pennskaftet.

Uppdrag gransknings reporter Nadja Yllner belönas med Pennskaftspriset 2013 för reportaget Imamernas råd. I motiveringen skriver man: "Nadja Yllner har med mod och lyhördhet gått in på känslig mark".

Reportaget Imamernas råd väckte mycket känslor. Uppdrag granskning kunde med dold kamera avslöja vilka råd muslimska kvinnor får i svenska moskéer.

Utåt var muslimska ledare i svenska moskeér noga med att framhålla kvinnans och mannens lika värde, men inför dold kamera gavs en helt annan bild av verkligheten.

Nu belönar alltså Föreningen Pennskaftet reportern bakom reportaget, Nadja Yllner, med årets Pennskaftpris.

- Det är fantastiskt och djupt hedrande att programmet som till sin natur var så kontroversiellt och där vi var ute på minerad mark landade så rätt, säger pristagaren som förutom äran får ta emot en prissumma på 10 000 kronor.

Juryns motiveringen till priset lyder:

Nadja Yllner har tilldelats årets Pennskaftspris för sina eminenta reportage om granskningen av muslimska ledare i Sverige och deras kvinnosyn. Nadja Yllner har med mod och lyhördhet gått in på känslig mark och inte bara gläntat på dörren till en vardagsverklighet för många kvinnor, utan även gjort en uppföljning om hur det gick för kvinnorna.

Reportaget gjordes av Nadja Yllner (reporter), Magnus Sandelin (research) och Sanna Klinghoffer (redaktör).

Första delen sändes i maj 2012 och ”Åter till moskéerna” i januari 2013.

Här kan du läsa de artiklar som publicerades i samband med sändningen av "Imamernas råd".

"Imamernas råd" är även nominerat till den internationella TV-festivalen i Monte Carlo, i klassen Best News Documentary.