Polisens ”lågpris-arrester” tvingar vakter jobba ensamma

Lågprisbemanning på arresterna utsätter vakter för stora risker
Lågprisbemanning på arresterna utsätter vakter för stora risker

Bara två månader efter att häktesvakten Karen Gebreab dödades i tjänsten skedde en ny allvarlig misshandel i Flemingsberg, denna gång i den intilliggande arresten. En kvinnlig ensam vakt skadades allvarligt. Men polisen valde att tona ner händelsen. Att ha flera arrestvakter kostar nämligen pengar. Och i Stockholm använder man privata vaktbolag. Till lägsta pris.

(Sändningsdatum 29/8 2012)

Efter dödsmisshandeln av Karen Gebreab sa man från ledningshåll att det aldrig skulle få hända igen. Ändå tog det bara två månader innan en ny allvarlig misshandel inträffade.

En intagen på Flemingsbergsarresten misshandlar en ensamarbetande kvinnlig vakt.

- Det var nästan som en skräckfilm ena sidan av ansiktet ser helt ok ut men andra är helt förstörd, vittnar en av poliserna som lyckades stoppa misshandeln.

Polisen tystar ner

Men både i SVT:s ABC och radions P4-Extra gavs en annan bild av händelsen. Där meddelade man från polisens håll att det inte var fråga om någon allvarlig skada och att det rörde sig om en mindre händelse.

När Uppdrag granskning senare träffade kriminalchefen i Flemingsberg, Christer Johansson, tycker han att det var en dålig beskrivning av vad som hände.

- Det var en allvarlig händelse, säger han.

Den företrädare för Stockholmspolisen som som uttalade sig i media strax efter händelsen står dock fast vid det han sa.

I det som polisen kallar en mindre händelse krossades delar av arrestvaktens ansikte. Hon har idag tre titanplattor inopererade för att hålla samman benstrukturen i ansiktet.

Stefan Holgersson arbetar själv som polis – och som forskare på Linköpings universitet. Han menar att det knappast var en tillfällighet att polisen försöker tona ner misshandeln,

- I det här fallet passar det bra att tona ner det som hänt för då slipper man skapa en extern press på att ha två arrestvakter.

Ett arbete som bedöms vara farligt får inte utföras av en ensam person. Men att ha två eller fler vakter kostar pengar.

Upphandling – till lägsta pris

Vakterna på arresten i Flemingsberg är inte anställda av polisen. I Stockholm använder man sig sedan början av 2000-talet av privata vaktbolag. Och förra året gick polisen ut i en ny upphandling. Uppdraget gick till företaget som erbjöd det lägsta priset, Securus.

Mikael Johansson företräder bevakningsbranschens medlemsorganisation, Sweguard. Han menar att polisen borde reflekterat över det låga priset,

- De tar 245 kronor i timman, det är lägre än vad självkostnaden för företaget är. Vad polisen gör här är att de försätter leverantören i en situation där de tvingas fuska för att utföra tjänsten, säger han.

Och även Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi, menar att det ytterst är polisen som måste ta ansvar för säkerheten på landets arrester.

- Det handlar om att man berövar människor friheten, då kan man fan inte köpa den billigaste tjänsten på markanden. Det är högsta ledningen som bär ansvaret för att sånt här inte ska hända, säger han.

Vaktbolaget Securus VD Robert Grebenstedt har inte velat ställa upp på intervju för Uppdrag granskning, men via mejl och telefon slår han ifrån sig allt tal om fusk - förklaringen till företagets låga priser är en effektiv organisation.

Reportrar: Mikaela Lundblad och Lena Berggren

Text: Magnus Johansson