Professor: ”Inled förundersökning”

Foto: SVT
Einar Häckner, professor i företagsekonomi, anser att agerandet varit från Telia Soneras sida varit anmärkningsvärt.

Avslöjandet om Telia Sonera väcker reaktioner hos flera experter som granskat det omfattande materialet.

Einar Häckner är professor emeritus i företagsekonomi och har lång erfarenhet av bolagsgranskningar. Han har fått tillgång till hela materialet i granskningen av Telia Soneras miljardaffär i Azerbajdzjan, och han anser att agerandet varit från telekomjättens sida varit anmärkningsvärt.

– Jag tycker att det finns väldigt starka skäl för bedömningen att det här inte bara är gravt oetiskt utan att det också bör lämnas till polis så att åklagaren får inleda förundersökning om detta, säger han.

Reporter: Vad kan det handla om?

– Korruption, stöld, förskingring, trolöshet mot huvudman och en rad andra sådana brott.

Einar Häckner får också medhåll från en av landets mest erfarna ekobrottsutredare, Lars Hammar, som också fått ta del av hela dokumentationen.

– Ja, en muta. Och det är en bestickning som de har gjort från den andra sidan. Sedan är det en sak innan man kommer dit juridiskt, men det luktar bestickning och mutor om det hela. Jag tycker varningsklockor skulle ha ringt för länge sen här hos Telia Sonera, säger han.

”Slår nog rekord beloppsmässigt”

Och Lars Hammar har svårt att jämföra med någon annan misstänkt mutaffär i Sverige.

– Nej, det har ju aldrig varit så här stora belopp tidigare i Sverige. Det här slår nog rekord beloppsmässigt. Uzbekistan var ju i och för sig två miljarder – vilket vi tyckte var mycket då, men det här är ju belopp som man inte kunnat drömma om.

Einar Häckner bedömer också materialet som trovärdigt, och tror inte att dokumentationen har misstolkats.

– Den dokumentation som finns är ju enligt min uppfattning gedigen. Det är dels fråga om öppna dokument som årsredovisningar där det i stor utsträckning är redovisat ganska klart vad som har hänt. Men vi har också haft tillgång till internt material, och sammantaget så innebär det att det inte finns några tveksamheter, säger han.

Reporter: Du tvivlar inte?

– Jag tvivlar inte ett ögonblick, säger han.

Granskningen av Telia Soneras miljardaffär i Azerbajdzjan är genomförd av Uppdrag granskning, Nyhetsbyrån TT och OCCRP - Organized crime and corruption reporting project.