Så gjorde vi reportaget "Svart polyester"

Debatten om den heltäckande slöjan har länge pågått i Europa och i världen. I Sverige tog den ny fart när folkpartiledaren Jan Björklund gick och sa att han ville se en lagändring som gör det möjligt för rektorer att förbjuda plagget på skolor och universitet.

Vi var några stycken på redaktionen som hade ett möte om detta en sen eftermiddag. Vi kom fram till att vi ville veta varför ansiktslöja väcker så starka känslor och vi ville också ta itu med fördomarna som finns om ansiktslöja.

Många tror ju att kvinnorna blivit tvingade att bära plagget av exempelvis sina män - tvärtemot vad alla rapporter och undersökningar visar.

Jag började med att kontakta flera kvinnor som valt att bära niqab och insåg rätt snart att det skulle bli svårt att få dem att ställa upp. Dels på grund av deras skepsis till media, men också för att vi började med detta precis i samband med att fastemånaden Ramadan inleddes.
Många vi talade med ville vänta med att ens träffa oss tills fastemånaden var över.

Efter några samtal fick jag ett telefonnummer till Marianne. Vi bestämde träff och diskuterade länge hennes medverkan - slutligen tackade hon ja. Hon hade ett villkor och det var att hennes ögon under några som helst omständigheter inte fick synas i rutan. Trots att hon bar ett flor över ögonen. Vi gick på med detta.

Sen lusläste vi artiklar och rapporter som skrivits om ansiktslöja i Sverige och i världen. I artiklarna i Sverige insåg vi att ingen tagit upp vad sunni-islams största auktoritet - Al azhar institutet säger i frågan.

Och av imamen Othman Tawalbeh i Skåne fick vi kännedom om Nicolas Sarkozys besök hos Al-Azhar institutet i Kairo 2003. Vi hade som plan att åka ner till Egypten och Al-Azhar institutet för att ställa frågor om den heltäckande slöjan. men på grund av tidsbrist hann vi inte med det.

Vi sökte också flera gånger kontakt med DO-fallet Alia Khalifa men hon ville vänta med att säga något tills det att DO offentliggör beslutet.

Istället fick vi kontakt med Hanan som burit heltäckande slöja i flera år. Hon gick med på att träffa oss efter mycket om och men.

Det tog åtta veckor att genomföra reportaget.

Reporter/research: Lina Makboul
Research: Johan Frisk
Foto: Malin Korkeasalo, Magnus Persson, Jan Eliasson
Foto/klippning: Torkel Wennman
Redaktör: Sanna Klinghoffer