Skandalen skulle tystas ner

Byggföretaget Peab polisanmälde en medarbetare i början av juli. Han misstänks ha skickat bluffakturor till bostadsbolaget Hjällbobostaden. Nu säger Peab att företrädare för kommunen försökte tysta ner skandalen.

– Han hävdar ju själv att han mer eller mindre blivit tvingad från kunderna att om han inte kan leverera privata tjänster till dem så skulle han inte få jobb. Det är självklart att det är ett moraliskt problem för oss i branschen, men också ett problem för de som sitter och beställer de här tjänsterna, säger Mats Johansson, vd Peab.

REDAN FÖR tre månader sedan informerade Peab moderbolaget för allmännyttan i Göteborg, AB Framtiden, om oegentligheterna. Peab lämnade också namnen på beställarna i Hjällbobostaden.

Enligt vd Mats Johansson på Peab uppmanades de att hålla tyst, vilket de också gjorde. I tre månader. Sen, i början av september, när saken kom ut i media, bekräftade chefen på Peab i Göteborg vad som hänt. Några minuter senare blev han uppringd av en chef på AB Framtiden.

– AB Framtiden reagerade starkt mot att vi lämnat ut deras namn. Jag uppfattar det som märkligt att man från en offentlig organisation inte är öppen i de här frågorna, säger Mats Johansson.

AGERANDET förnekas av Carl-Johan Korsås, vd AB Framtiden.

– Det har inte skällts ut någon. Jag vill inte kommentera Peab, vad de säger får stå för dem.

Reportrar: Janne Josefsson, Nils Hanson
Text: Henrik Bergsten