Skolchefen: Riktiga muslimer inte homosexuella

Stiftelsen som ville bygga moskén i norska Tromsö heter Al Risalah. Ordförande är Hussein Aldaoudi, också skolchef för en muslimsk friskola i Örebro. Hans åsikter om homosexuella är mycket kontroversiella.

Hussein Aldaoudi är inte inblandad i göteborgsprojektet, men berättar för Uppdrag granskning att saudierna har tre generella krav på moskéer som de stödjer:
* Moskén får inte påverka säkerheten, alltså inte inrymma terrorister
* Moskén ska tillhöra ett svenskt trossamfund
* En revisor ska hålla ordning på ekonomin

Aldaoudi borde veta - han är chef för den religiösa friskolan Al-Salam i Örebro som har fått pengar från Saudiarabien. Tre av skolans styrelseledamöter är till och med bosatta där.

Karwan Tahir, journalist på Sveriges Radio, har träffat en saudisk shejk som investerar i skolan som Aldaoudi är chef för.
– Han var en affärsman i tänket och såg det som sin religiösa plikt att hjälpa muslimska föräldrar uppfostra sina barn, berättar han.

Statsreligionen i Saudiarabien, wahabbismen, är väldigt strikt och hård mot framför allt kvinnor och homosexuella. Karwan Tahir tror att det påverkar Örebroskolans inriktning.
– Skulle en shiamuslim bygga en moské eller skola så blir inriktningen shiamuslimsk. Jag tror inte någon muslim pumpar in pengar någonstans utan att förvänta sig att verksamheten följer de grundprinciper, värderingar eller ideologier som man själv har som finansiär, säger han.

Aldaoudi beskriver sig inte som wahabiit, men berättar att han vill leva efter sharialagar så gott det går i Sverige.
När Uppdrag granskning frågar hur han skulle agera om en elev på skolan skulle visa sig vara homosexuell svarar han först att det är mellan eleven, dennes föräldrar och elevens kultur.

Men sen kommer hans mer kontroversiella uppfattning fram:
– En riktig muslim gör inte så, säger han.
En riktig muslim kan inte vara homosexuell?
– Nej. De är inte så.
Menar du det?
– Jag har inte sett. Aldrig.

Reportage: Nadja Yllner, Kristina Hedberg och Ali Fegan
Text: Peter Bagge