Socialdemokraterna förlorade makten efter 80 år

Socialdemokraterna har haft makten i norrländska Överkalix så länge någon kan minnas. Men nu har en koalition av alla oppositionspartier tagit över.

– Jag är oerhört glad att Överkalixborna valt att ge oss förtroendet att leda i fyra år. Ikväll ska vi fira, imorgon återgår vi till arbetet, sa kommunalrådskandidaten Sarah Karlsson (C) efter valet.

Efter söndagens val är det Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna som ska styra tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och det blir två kommunalråd – ett från Centern och ett från Vänsterpartiet. Men Sarah Karlsson ser inga problem med att samarbeta över ideologiska gränser.

– Det går superbra, det är ju folkvett helt enkelt, vi kommer superbra överens båda två. Vi har ju samma vi vill, vi vill fortsätta bo på glesbygd, vi vill att våra barn ska känna att de vill fortsätta bo här, säger Sarah Karlsson.

Framför sig har den brokiga koalitionen flera utmaningar. Överkalix är en liten kommun som blir allt mindre. Det dör fler än som föds och inflyttningen är inte tillräckligt för att befolkningstalen ska hållas stabila. Det minskande skatteunderlaget gör det svårt att upprätthålla den kommunala servicenivån.

Både ni och Socialdemokraterna vill att skola, vård och omsorg ska funka försöka skapa fler jobb. Spelar det någon roll vem av er som har makten?

– Det gör det faktiskt eftersom Socialdemokraterna har haft 80 år på sig och vi står där vi är. Jag tycker nog att det spelar roll. Jag menar, ge oss fyra år så får vi se, är det ingen skillnad får de väl rösta på Socialdemokraterna gången därpå. Men ge oss fyra år, säger Sarah Karlsson

Efter valet har Socialdemokraterna 14 mandat i kommunfullmäktige, mot koalitionens 17. Förre kommunalrådet förvånas över resultatet.

– Det förvånar mig i och för sig därför att Överkalix är egentligen ett Socialdemokratiskt fäste så att nånstans har vi ju inte gjort det vi skulle ha behövt göra. Det var ju mycket vi hade tänkt fortsätta göra under nästa mandatperiod, tråkigt blir det ju, säger Birgitta Persson (S), som varit kommunalråd i Överkalix de senaste åren.