Kommunen försökte få politiker att ändra i polisanmälan

Efter granskningen som Kommungranskarna gjorde av Solna kommun i våras polisanmäldes kommunen av oppositionspolitikern Susanne Nordling (MP). En anmälan, vars innehåll kommunen försökte påverka.

(Sändningsdatum 5/9 2012)

När Uppdrag granskning i våras kunde avslöja att Solna kommun norr om Stockholm, trots varningar, gjort stora affärer med skumma byggbolag polisanmälde Susanne Nordling (MP) kommunen.

-Jag tyckte att ert program öppnade upp väldigt många frågor som inte fick svar och ett av dem var just huruvida det fanns ett brott med i bilden, säger Nordling. 

Men en rättslig prövning av kommunens anställda mottogs inte väl av ledningen. När de fick kännedom om polisanmälan blev Susanne ombedd att komma till ett enskilt samtal med kommundirektören och kommunens jurist.

- Man ansåg att min anmälan inte fick omfatta anställda i kommunen, säger Susanna Nordling.

Alla delar av polisanmälan som rörde anställda på kommunen skulle helt enkelt tas tillbaka.

Kommunens jurist, Christina Ahl, menar dock att det inte varit tal om att försöka påverka anmälan.

- Det är inte frågan om att jag har tvingat henne eller tubbat henne på något sätt att göra något som hon inte är med på själv, hon bad mig om hjälp vid vårt samtal, säger Ahl.

Att Susanne Nordling skulle bett om hjälp med att utforma en ny anmälan förnekar hon bestämt.

Kommunjuristen skickar kort efter mötet ett mail till Susanne med en ”Ny korrekt polisanmälan”. En anmälan som Susanne Nordling aldrig skrev under.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Johansson