Ur chatten: ”Jag är en av dem som drabbades”

Efter Uppdrag gransknings reportage "Våldtagen pånätet" så chattade reportrarna, Nicke Nordmark och Hasse Johansson med er tittare. Chatten är nu stängd men här nedan kan du läsa hela chatten i efterhand.

Ald: går det inte att anmäla polisen/åklagaren som lägger ner anmälan? Om tom förövarens namn finns med så borde det vara tjänstefel att lägga ner!
Hasse Johansson: 
Det går att begära överprövning av en nedlagd förundersökning i alla fall. Lite osäker på var man skulle kunna anmäla.

UG - Moderator: Välkomna till chatten! Många frågor har redan kommit in, så vi kör igång direkt. Tänk på att ställa korta frågor, så ökar chansen att de hinner bli besvarade

Erik: Är vi inte alla ansvariga, för den kultur i vilken en flicka hellre tar livet av sig, än vågar prata om att hon skickat nakenbilder till en karl på nätet? Är det inte dags att tala även om vuxnas/föräldrars syn på unga tjejer?
Hasse Johansson: 
Absolut!

Chris: Stort tack för ett bra program. 
Hasse Johansson: 
Tack!

UG - Moderator: Nicke Nordmark tycks ha några tekniska problem, men vi hoppas också att han är med oss alldeles strax.

Trygve: Tack för ett fint program - önskar vi hade liknande här i USA där kanske ännu fler liknande brott sker. Uppdrag Granskning är ett toppenprogram jag ser varje vecka
Hasse Johansson: 
Tack. Kul att du tittar i USA

Emma: Bra och otroligt viktigt reportage, men jag måste få lägga in en stor synpunkt. Alltså, jag förstår fokuset på offren men - en del i inslaget, eller i samtalet efteråt MÅSTE handla om att vi måste lära barn att inte utsätta andra för sådana här vidriga saker. Självklart ska vi lära barnen att våga berätta, att det inte är deras fel osv osv, men fokus MÅSTE börja läggas på förövarna också. Det är de och ENBART de som bär ansvaret och det är även dem som ska lära sig att bete sig annorlunda.
Nicke Nordmark: Jag håller med dig. Vi måste prata om förövarnas beteende och ansvar. Jag tycker vi försökte göra det på olika sätt. Men tar till mig av din synpunkt.

Lisa : Vad fick "Jesper" för straff?????
Nicke Nordmark: Domen har inte fallit än. Kommer om någon vecka.

PW: Varför hänger ni aldrig ut personer med namn och bild. När dom gör såna sjuka saker. som att förstöra för barn med mera. Efter dom blivit dömda för det ? För det är ju sånt som allmänheten kan behöva veta. Så man vet vem man ska hålla borta från barn.
Hasse Johansson: 
Vi tycker inte hans identitet är det väsentliga i det här fallet.
 

M: Bra tips i slutet om att skuldbelägga förövaren och inte offret. Bra för mig som lärare att tänka på!
Nicke Nordmark: Varsågod! Otroligt viktig fråga i diskussionen. Många skuldbelägger offren direkt.

"Utsatt": Är det ens någon idé att anmäla något som hänt för mellan 10-13 år sedan?
Nicke Nordmark: Hmm. Många brott har inte mer än 10 års preskriptionstid, så det vill till att det var ett riktigt grovt brott. Om jag förstått detta rätt. Bäst är kanske att fråga en jurist.

Cho: Hur naiva är dessa flickor? Bör det behöva gå så långt? Man talar om offer men flickorna går ju frivilligt med på kontakten! 
Hasse Johansson: 
Dom chattar med en person som utger sig för att vara någon annan. En från början oskyldig chatt där dom sen blir lurade och manipulerade att skicka en bild. När dom sen säger nej till att fortsätta så kommer hoten. Det rör sig om barn som blir lurade, hotade, kränkta.

Felicia: Vad krävs för att få en rättegång? 
Nicke Nordmark: Att åklagaren anser att det finns så bra bevis att hon är nästan säker på en fällande dom i rättegång. Dvs riktigt bra bevis.

solbritt: Hur kommer det sej att polisen helst lägger ner anmälningar har det senaste året varit med om det ,gäller stöld falska påstående mm
Hasse Johansson: 
Svårt att svara på. Men i ett par av dom fall vi tittat på när det gäller det här reportaget har vi svårt att förstå att inte polisen gick vidare

Fredrik: Hej, jättebra att ni visar att sådana fruktansvärda övergrepp sker och väcker föräldrar och barn. En besvikelse i programmet är att ni inte ställer krav på polis och åklagare som bara lägger ner anmälan. Åklagaren i Kristianstad skyller på polisen. Det är ju fullständigt horribelt. Åklagaren måste ju ha ansvaret fullt ut. Polis i. Göteborg och Stockholm och åklagaren har gjort ett fantastiskt jobb. Min fråga är ska ni inte mangla polis och åklarmyndighet. Samhället måste ju ha förtroende för rättsväsendet. Dom som inte ställde upp för flickorna kan inte sitt jobb och borde syssla med något annat. 
Nicke Nordmark: Den delen avhandlades mer i reportaget vi gjorde för ett år sen. Vi hade kunnat va tydligare på den punkten.

Ännu ett offer: Vet ni om det finns några kända fall med flickor som blev utsatta runt 2002? 
Hasse Johansson: 2002 har jag tyvärr inte koll på. Rör det något speciellt fall?

Helena: Varför läggs förundersökningar ner? Hur länge är en förundersökning öppen?
Nicke Nordmark: Nu är inte jag vare sig polis, jurist eller åklagare, men en förundersökning kan ofta öppnas igen, om nya bevis tillkommer. De läggs ned av olika skäl, bla att polis eller åklagare inte ser hur de ska kunna hitta en misstänkt person, elelr att brottet inte går att styrka, dvs svårt att få fram bevis som håller.

mrs. pel : Det var ingen vidare internet analytiker som kom! Det är klart att föräldrar ska ta ansvar o se till att ordentligt varna o förbjuda lägga naken bild till främmande människor! !! Om inte de lägger ut når så kan ingen Ga halade på de heller! MVh 3 barns mor som gjorde bra jobb
Hasse Johansson: 
Bra att du gjort ett bra jobb. Men jag tror faktiskt inte att skrämsel från föräldrar är den rätta vägen att gå i stort. Det har vi sett ett antal exempel på under vår research. Däremot att prata med sina barn och berätta om dom risker som finns på ett lugnt sätt. Å det kanske är så du gjort

Micke: Fick ni fram varför "Jesper" betett sig som han gjort? Vad det är som driver en person att göra något sådant?
Nicke Nordmark: Vi har försökt förstå geno att läsa förhör och intervjuat hans advokat. Men helt lätt är det inte. Till viss del förklarar han genom sin advokat att det handlar om tvångstankar och ett slags sätt att få ut sin ångest. Han har mått bra av chattarna, men sen får jag inte ihop varför han hotat och manipulerat. Tyvärr. 

Jennifer: Om han nu fälls hur kan domen se ut anser ni ?
Hasse Johansson: 
Åklagaren har yrkat på sju års fängelse. Dom meddelas i mars,

Frieda: Hur mår "flickvännen"??
Nicke Nordmark: Det vet jag inte. Men det kanske inte är så svårt att föreställa sig. Dock har det ju gått ett år sedan han greps.

Hasse: Är det svårt för polis/åklagare att hitta datorn som pedofilen använder.
Nicke Nordmark: Alltså, har förrövaren inte krypterat sin internetuppkoppling så kan polisen begära ut namn bakom IP-nummer som finns sparat i många chattar. Isf kan de ganska enkelt spåra mannen. Men, sen måste man också kunna bevisa att ingen annan suttit bakom tangentbordet på samma adress.

benny: Nej ..kolla hur många pokjar som är utsatta ...tycker det är förjävligt att ni ALLTID tar upp om flickor ni fattar inte hur hemskt det är ,,,jämlikhet Jaaaa men fan ta reda på hur oojkar blir utnyttade av äldre kvinnor .Annars gillar jag ert program ,,,men skärpning 
Hasse Johansson: 
kan absolut vara något att titta på. Hör gärna av dig med tips till UG .I detta fall var dock alla offer, utom den riktige Linus Malmborg, flickor och det kändes som en viktig historia att berätta

Ginny: Finns det professionell, kontinuerlig hjälp för offren? Övergrepp kan ta många år att bearbeta?
Nicke Nordmark: Jag tror inte det finns nån särskild riktad hjälp, men jag vet att polisen haft bra kontakt med socialtjänsterna, och förhoppningsvis har de kunnat erbjuda tex kuratorstöd.

Nellie: Tack för ett otroligt viktigt program. Jag lider så med dessa flickor. Att säga att de frivilligt gått med på detta, som någon gjorde här under, är att skuldbelägga offret. Precis som man ofta gör i våldtäktsfall IRL. Vi borde prata mer om det här. Lära både killar och tjejer var gränsen går. Hjälp unga flickor att våga stå upp för sig själva. Tack tack tack för detta viktiga program.
Hasse Johansson: 
Tack själv. Tror du är inne på något viktigt där, nämligen att prata med BÅDE killar och tjejer. Inte bara tjejerna alltså

Karl: Varför stängde inte Facebook det falska kontot?
Nicke Nordmark: Till en början var det svårt för Linus att visa att det var ett falskt konto, om jag minns det rätt. Och sedan tror jag faktiskt facebook stängde nåt konto, men han skapade bara ett nytt. Man kan ju ha samma namn.

blekinge Fönsterputs: har han genomgått en psykisk undersökning?
Nicke Nordmark: Ja, det har han, men den är sekretessbelagd. 

Göran: Tack för detta reportage! Hoppas att alla föräldrar till unga tjejer varnar dem för att lägga ut bilder till "häftiga killar". Men vad händer för den riktige Linus? Han fick ju sin identitet stulen av gärningsmannen. Måste han personligen, själv, stämma denne för att få ett rimligt skadestånd? Eller har detta tagits upp i den rättegång som gjorts? -- Ett skadestånd i ett fall som detta bör ligga på nivån ett antal miljoner SEK.
Hasse Johansson: 
Linus är en av målsägarna i åtalet. "Jesper" är åtalad för ofredande mot Linus

Johnny: När blir Kumlamannen utsläppt?
Hasse Johansson: 
Vet ej

Micke: Kan ni inte göra ett reportage om hur polisen arbetar, så man förstår t.ex. varför uppenbara brott läggs ner?
Hasse Johansson: 
I vårt förra reportage i ämnet "Naken på nätet" försökte vi gå mer till botten när det gäller varför ett par anmälningar las ner. Men i "Julias" fall fick vi då inte göra någon intervju med polis eller åklagare.

birger: Är det undermåliga förundersökningar i dessa fall som är problemet.
Hasse Johansson: 
ja, det tycker jag absolut.

Karin: Hej! Tack för ett mycket angeläget program. Tre reflektioner: 1: en åklagare som lagt ned en fu uttalade sig och det fick slinka med att det var Kristianstadspolisen som inte lyckats. Synd att ni inte blippade bort ortsnamnen, ni har ju annars gjort mycket för att skydda flickornas identiteter. Måste ha varit ett förbiseende från er sida? 2: gärningsmannen "Jesper"s advokat berättade att "J" har starkt behov av ordning och reda, och snarast haft tvång att spara filerna. Då funderar man över hans psykiska status och eventuella bakomliggande störning. Jag förstår att det kanske inte går att inkorporera även denna aspekt i programmet men det hade varit mycket intressant att få veta mer om det. Dock är väl detta omöjligt för er att gå in på av främst juridiska skäl? 3: frågan om ev spridning av filerna skett kommenterades aldrig av er öht, "J"s advokat meddelade i en bisats att så inte skett. Dock viktig fråga! Sedan kan jag förstå om ni av hänsyn till flickorna inte ville föra upp den frågan på bordet öht. Vänliga hälsningar Karin Röjås 
Nicke Nordmark: Tack för synpunkterna. 1. Eftersom åklagarens namn är med är det ju hur enkelt som helst att hitta var hon sitter. Vi gjorde bedömningen att området är så pass stort at flickan är tillräckligt skyddad ändå. 2. Ja, det hade varit intressant att veta mer. Men den rättspsykiatriska undersökningen är belagd med sekretess. Klart är att han i juridisk mening inte lider av en allvarlig psykisk störning. Men visst, det finns mer att säga om det. 3. Vi vet inte mer än att Jesper lovat att han inte spridit bilder, och att polisen, som gått igenom datorer mycket noggrant inte helelr ser det. Vi hade kanske kunnat va än tydligare med det.

FdV: Vad har gjorts för att undersöka/säkerställa att han inte har sålt samlat material . Jag tycker hela hans upplägg tydligt pekar åt det hållet
Hasse Johansson: 
Polisen har gjort IT-foresisk undersökning och så vitt vi vet finns inga bevis för att han ska ha spridit bilder

Hellvi: Jättebra jobb ni gjort! Har ni några tips till allmänheten hur detta kan förebyggas? 
Hasse Johansson: 
Jag tror på att vara intresserad av vad barn gör på nätet, hur dom kommunicerar med varandra, på vilka plattformar. Prata med barnen och var intresserad.

Ytterligare ett offer: Hur många liknande anmälda fall fanns för 10år sedan? Och när är det egentligen ett övergrepp? Det finns många unga flickor som manipuleras att skicka nakenbilder som de sedan mår väldigt dåligt över. Är det ett övergrepp? 
Nicke Nordmark: Den lagstiftning som främst används kallas "utnyttjande av barn för sexuell posering". Är flickan under 15 så tror jag det räcker med att gärningsmannen förmår flickan att skicka bild. Exakt hur gränsdragningen ska göras måste en åklagare eller jurist nog svara på. Finns det någon sådan som läser detta så svara gärna med ett inlägg.

Felicia: Nu är jag en vuxen ung kvinna, men jag minns mycket väl när man för ca 10 år sedan skaffade MSN i 13-14-årsåldern och regelbundet fick kontaktförfrågningar av främmande personer över internet som ville få nakenbilder, ha sk. "camsex" osv. Tackade man ja till en kontakt förfrågan från någon man inte kände kunde man nästan alltid ge sig på att det skulle dyka upp en snopp, antingen som visningsbild eller helt plötsligt dyka upp en cambild. Det här är jag inte ensam om att ha upplevt utan alla tjejer jag kände som hade MSN upplevde detta. Det jag vill säga är att jag tror att nästan alla unga tjejer som är aktiva på internet har liknande sådana upplevelser som jag och min krets. Så det jag jag vill komma till är, nu när problemet är så här stort, varför görs inget? Varför pratas det inte mer om detta i skolan och varför uppfostrar vi inte våra pojkar (och flickor) till att det här inte är ok med hela den här mentaliteten, istället för att ha ett himla hå med att hitta alla tusen sådana här vidriga typer i efterhand när skadan är skedd? Tack för att ni tar upp detta, så viktigt och så på tiden! 
Nicke Nordmark: Tack för mycket viktig synpunkt, och för att du delar med dig av dina erfarenheter. Reportaget är väl ett litet försök att få igång just en sådan diskussion.

Chris: Är det inte så att vi inte har förstått allvaret i vad som kan hända via nätet?
Hasse Johansson: 
Det är nog många som är medvetna om vad som kan hända. Men nätet är ju föränderligt o det gäller att hela tiden hålla debatten levande både när det gäller möjligheter o risker på nätet

Martin: Hur kommer det sig att storleken på USB-minnet i polisens bilder var 1 GB när storleken på USB-minnet i rekonstruktionen var 16 GB?
Nicke Nordmark: Så uppmärksamt av dig. Det var helt enkelt en rekonstruktion och vi förbisåg helt enkelt storleken på utrymmet på USB-minnet. Our bad!

blekinge Fönsterputs: Är han tidigare dömd för sexualbrott? innan denna härvan nysstades upp?
Nicke Nordmark: Nej, helt ostraffad.

Lena: Viktigt och värdefullt ämne, mycket bra program! Detta måste vi prata om öppet, kränkningar förekommer ymnigt i sociala medier och i olika forum, även mellan vuxna. Dags att lyfta undan skämsridån.
Hasse Johansson: 
Ja, skammen är ju en grogrund för att det kan pågå.

Inga: Hur kommer det sig att man kan låta "Jesper" använda sig av en annans identitet efter att det anmälts? Redan då måste han väl ha kunnat stoppats??? Han som blev bestulen på sitt namn borde väl få ett högt skadestånd också?
Nicke Nordmark: När det gäller Linus skadestånd får vi avvakta domen om några veckor. Det är ju enkelt att skaffa flera olika facebookkonton med samma namn. Så han kunde helt enkelt fortsätta trots anmälningar.

Hasse: Har det undersökts om pedofilen har kontakter och utbyte med likasinnade?
Nicke Nordmark: Så vitt vi vet, och så vitt polis och åklagare vet har han inte haft det.

Karl: Gjorde en anmälan hos polisen om en pedofil..polisen kunde inte komma in i datorn.. Fick hjälpa till och visa..sen tog de skärmdumpar på sidorna.. Veckan efter lades det ner..
Hasse Johansson: Vet du var anledningen var till att det las ner?

Jennifer: En av flickorna pratade om att hon många gånger uppsökt BUP. Man undrar starkt vad dom gjorde för flickan ! Ingenting eller ??!!
Nicke Nordmark: Svårt att säga. De försökte nog ge henne stöd. Men jag tror inte hon berättade om detta.

Maria: Upplever ni att polis/rättsväsende tar dessa brott på större allvar nu och jobbar på att utbilda personal för att kunna agera bättre?
Nicke Nordmark: Hmm, svårt att säga. De poliser vi träffade i det här reportaget tar det på största allvar. Men så är det nog tyvärr inte överallt. Men kanske sker en förändring så sakteliga.

Anette: Jag va själv utsatt av en nära släkting som jag anmälde och jag sa även till polisen att personen har barnporr på datorn. Polisen la ner detta av anledningen att släktingen nekade. En stor eloge till den polisen som tog detta på allvar och började gräva.
Nicke Nordmark: Så trist att de inte undersökte datorn ordentligt. Och hemskt att du blev utsatt. 

Emma R: I programmet så tror jag att det sas att en förundersökningen lades ner samma dag.Varför avvaktar man inte och väntar in fler anmälningar,bevismaterial?Varför tas inte flickorna på större allvar när dem tagit mod till sig och polisanmält?
Hasse Johansson: 
Det är en av frågorna vi inte riktigt fått svar på. Personligen tror jag att en del utredare skräms av att det handlar om internet, att det då är hopplöst att bevisa vem som suttit bakom tangentbordet. Polisen Fredrik Eriksson som var med i vårt reportage tänker precis tvärtom. har det hänt på nätet så går det att spåra!

Micke: Ni måste gå hårdare på polisen och frågasätta deras handlande! Kanske inte bara i detta med alla stackars tjejer, utan lite mer övergripande! 
Nicke Nordmark: Vi gjorde det i förra reportaget som sändes för ett år sen.

Jossan: Vad görs för att förhindra att gärningsmannen inte kan fortsätta med samma typ av brott efter ex straffridens slut? Uppföljs det? 
Hasse Johansson: 
Jag vet inte vad kriminalvården har för program för det.

Gugge: Skulle det vara så svårt att sammansätta en enskild enhet inom polisen dit flickorna kunde anmäla övergrepp på nätet. Enligt programmet finns det ju några eldskälar dom kunde börja sammansätta gruppen med. Sen får dessa bygga vidare. Gå sedan ut och informera alla ungdomar att det finns en chattlinje där dom blir tagna på allvar bara dom gör anmälan. Det är inte så konstigt om dom inte vill gå till vilken polis som helst eftersom det är så mycket skam och förnedring i ärendet. 
Nicke Nordmark: Bra förslag! Jag tror det jobbas på att samla kompetens i den nya polismyndigheten.

Albert: hur får han kontakt första gången?
Nicke Nordmark: Facebook, Kik, ffa.

sture Larsson: Varför jobbar inte mer med denna ty av brott
Hasse Johansson: 
Fler poliser tänker du?
 

Lina: visst är det viktigt att inte skuldbelägga det barn som blivit utsatt men samtidigt är det viktigt att prata om varför man inte bör lägga ut bilder på sig själv på nätet. Jag upplevde det som lite konstigt att de "experter" som uttalade sig efter reportaget menade att man inte skulle säga till sina barn att inte lägga ut nakenbilder på sig själv på nätet, för att man då la skulden på barnet. Konstig inställning då barn i vårt översexualiserade samhälle behöver en vuxen som förklarar, men också sätter gränser, då det handlar om att förhindra barnet från att göra något de sedan inte kan få ogjort och som kan skada för lång tid framöver! 
Hasse Johansson: 
Lägger ut dina synpunkter

Alicia: Fast man kanske även skall tänka på att många som skickar bilder gör det SJÄLVMANT och utan att bli övertalade, sedan ångrar de sig möjligen. Är det inte lite fel att då anklaga någon för att ha gjort fel när ungdomen själv valt det?
Nicke Nordmark: Flickan har valt att skicka en bild till någon hon tror är en annan. Sen blir hon hotad med att bilden ska spridas om hon inte skickar fler, och mer nakna. Ska man inte kunna skicka en bild till någon utan att riskera allt det här tycker du?

DanielMalmö: Åter igen. Pojkar då? Ni har besvarat endast ett inlägg kring hur ung pojkar utsätts på nätet och i förlängningen också i verkligheten. Som jag förstått så medför internets mörkare sidor också att unga pojkar utsätts för övergrepp i verkligheten i större utsträckning än förr. Varför har ni ett så riktat perspektiv på unga tjejer? Borde inte perspektivet vara unga människor? 
Nicke Nordmark: Jag gör gärna ett reportage om hur unga pojkar utsätts på internet. Maila mig och tipsa. I det här reportaget var fokus på flickor, eftersom det bara var flickor som utsattes.

Lisen: Ett bra jobb som lagts ner, men jag blir bedrövad när man avslutar uppdrag granskning med ett samtal med så kallat två sakkunniga där de uttryckligen säger att varning till flickor i tonåren inte hjälper o att man då skuldbelägger flickorna. En trettonårig är en ung kvinna som i dag är så upplyst att hon förstår men ger sej in i detta av nyfikenhet o kan sej inte ta sej ur. Självklart ska tonåringar varnas av sina föräldrar annat är för korkat.
Nicke Nordmark: Man kan kanske både varna och va stöttande?

säkeronline.se: Vilket ansvar har polis och rättsväsendet för flickornas hälsa? Behövde polisen verkligen 57 flickors skam för fällande dom? Ska även polisen verkligen ta flickorna med byxorna nere?
Hasse Johansson: 
Polisen har i vart fall ansvar att utreda brott. Och ett par av dom utredningar vi tittat på hade kunnat komma längre utan några jättelika resurser. Vi lyckades ju hitta gärningsmannen utan polisens befogenheter. Det var, uppriktigt sagt, inte jättesvårt.

Jocke: Varför pratar ni ingenting om normer och varför tjejer tar kontakt med dessa män som är kroppsfixerade av sin egen kropp och det enbart för att utnyttja tjejer / kvinnor?
Nicke Nordmark: Vi hoppas att just den diskussionen kommer nu, i andra medier, på andra plattformar, i skolan, på sociala medier mm.

Baker: Baker , F. Stockholm: Hej Uppdrag gransknings team. Ni är mycket fantastik och Ni gör mycket bra och proffs jobb. Jag uppskatta er mycket mycket. Ni och Ert arbete är mycket värdefulla.
Nicke Nordmark: Thanx Baker!

FO: Vad händer med bevismaterialet. Förstörs det med tiden eller kommer det alltid att finnas? Så jobbigt för flickorna i så fall!!!
Hasse Johansson: 
Ja, när domen vunnit laga kraft så förstörs (eller förverkas som det heter) materialet.

Lars: Det finns olika vägar, men det största ansvaret vilar på polisen. Polisen MÅSTE vid varje anmälan ta saken på allvar och inleda en förundersökning direkt. Polisen gör inte detta i många olika fall. Det är enklare att lägga ner, Detta gäller även vid olika bedrägerier. Godtrogna kanske äldre människor drabbas och blir lurade. Jag skrev för en stund sedan om bedrägeriförsök med kort. Många äldre blev nog lurade. Jag gjorde tre anmälan till polisen som lade ner efter ca. 2 timmar. Då bifogade jag IP-adressen mm. Har kvar både mail och polisens brev. Så fort människor är inblandande borde det vara förbjudet att lägga ner innan rimlig förundersökning har gjorts. Hur många tjejer hade besvarats dessa hemskheter? Hur många människor blir lurade på sina sista slantar? etc, etc, etc
Nicke Nordmark: Tack för synpunkter.

Frida: Får de utsatta flickorna hjälp av samhället efter rättegången. Det kan ju bli livslångt lidande.
Hasse Johansson: I en del fall vet jag att polisen har haft kontakt med socialen för stöttande åtgärder.

UG - Moderator: Vi kör på i drygt 25 minuter till. Fråga på!

Pi: Hej, jag har en malande oro. För ett tagvsedan fick jag obehagliga bilder av barnpornografisk art i min mobil. Ringde polisen ibstockholm, som hänvisade till min hemkommun. Gick till den lokala polisen ivStenungsund som inte heller ville ta sig an ärendet/anmälan. Fick till slut kontakt med Rikskrim som bekräftade allvaret och skickade ärendet vidare. En månad senare var det fortfarande inte öppnat. Avsändaren alltså ägaren av mobilen vet jag vem det är. Fråga: är det omöjligt att få veta om ärendet är nerlagt eller pågår? Jag vet också vilka barne på bild är. Men Hr lerig träffat dem. Jag antar att jag fått bilderna av misstag. Polis i Enskede borde vara utredande instans.
Nicke Nordmark: Jag är osäker. Bättre att prata med polis eller jurist. Men ringa och fråga kan du ju alltid göra så får polisen göra en sekretessprövning.

lotta : Har ni varit i kontakt med skolor pratat med lärare rektorer hem o skola representanter Tror att många barn/ ungdomar skulle kunna vända sig till ngn vuxen på skolan om de vuxna har kunskap om vilka chattar som finns barn har inte föräldrar de kan vända sig till 
Hasse Johansson: 
Denna gång har vi inte varit i kontakt med skolan. Däremot i samband med vårt förra reportage "Naken på nätet". Det reportaget har även visats på ett antal skolor i upplysningssyfte

Jocke: Hur kan en sådan man få en flickvän? Hur tänker ni kvinnor? Var flickvännen med på det hela?
Nicke Nordmark: Herregud, hur orkar du lägga nån slags skuld på henne och andra kvinnor i det här fallet? Hon var absolut inte med på det hela.

Stefan: En väldigt hård fråga men ändå. Jag undrar, skulle inte dödsstraff ha en väldigt avskräckande effekt för de här vidriga och hemska typerna?
Nicke Nordmark: Det är inte jag man att svara på. Men generellt visar forskning att hårda straff har liten, eller ingen effekt på hur mycket brott som begås i ett land.

Amanda: Hej! Min syster är 12 år. Jag själv är 23 och bor ej hemma men jag vill ändå ge henne någon slags förståelse om just nätet och hur otroligt lätt det är att bli offer då jag vet att hon sitter med sin IPhone och är uppkopplad till nätet dygnet runt . Hur ska jag göra för nå igenom till henne på bästa sätt och upplysa henne utan att skrämma henne eller få henne att tro att de tär hennes ansvar om något mot all förmodan skulle ske?
Hasse Johansson: 
Oj, jättesvårt att ge glasklara råd såhär på en chatt. Men du verkar bry dig om din syster, det är en bra början. Prata med henne, var intresserad. kanske har du som storasyster till och med lättare att nå fram än en förälder?

Jörgen: Hur lång tid lade poliserna i stockholm (och gbg) ner på den här utredningen?
Hasse Johansson: 
Det tog tre dagar för Fredrik Eriksson att hitta den misstänkte gärningsmannen.

Anette: Jag förstår att man inte ska förbjuda tonåringar att lägga ut bilder som dessa, men det behövs mer upplysning i skolan om varför man inte bör göra det. 
Hasse Johansson: 
Lägger ut din synpunkt

mor: kan man ta reda på ifall ens dotter varit utsatt för detta under 2012? Alltså genom er eller Göteborgspolisn/Sthlmspolisen?
Nicke Nordmark: Hm, jag blir osäker. Är hon över 18 är det nog svårt. Är hon under 18 och varit målsägare i ett åtal borde du fått kännedom. Om du tror att hon utsatts utan att anmäla eller utan att det lett till åtal, så kanske du kan ringa polisen och fråga. Bäst är kanske att fråga henne först men det har du såklart övervägt noga antar jag.

Göran: hur vanligt är det att även vuxna är utsatta
Hasse Johansson: 
Vet ej, tyvärr. men vi har stött på ett par fall där vuxna kvinnor blivit lurade på liknande sätt.

Fia: Hej! Om man själv varit utsatt för liknande män för flera år sedan. Finns det någon risk/chans att polisen sedan tidigare har bilder på mig som polisen inte kunnat identifiera personen på?
Nicke Nordmark: Om ett ärende lett till åtal, alltså rättegång, och en fällande dom, så har allt material med största sannolikhet förstörts. Då finns inga bilder kvar.

DanielMalmö: Hur menar du att bara flickor utsattes? Just av denna gärningsman eller generellt? Ni befäster just nu att pojkar ska vara tuffa. Utsatt flickor rapporterar ni om eftersom att det är lite smaskigt rent allmänt eller? Gångbart medialt? Mörkertalet bland pojkar som utsätts är väldigt stort. Varför fokusera på flickor? Varför inte rapportera om unga och barn som utsätts oavsett kön? Tänk också alla barn och unga som är homo/bi/trans. Ni befäster det som gör att alla som inte är inom normen "flickor som utsatts" väljer att vara tysta. Tycker det är väldigt dåligt ur ett genusperspektiv. Publik service borde ligga steget före. Har ni någon utbildning gällande genusperspektiv? För ni bidrar inte till att öppna upp på den fronten. Avslutningsvis- inte lätt att täcka in allt. Det vet jag. Men betänk gärna mitt perspektiv för ni bidrar till könsstereotyperna och ni utelämnar verklighetens tragedier. Lycka till! 
Nicke Nordmark: Jag tar till mig av dina synpunkter. Jag menade att just i detta fall fanns bara flickor. Och jag tror dig, det finns säkert massor av unga pojkar som råkar illa ut på olika sätt. Ge mig gärna konkreta tips så är det lättare att gå vidare med. När det gäller utbildning så har jag läst några få poäng genusvetenskap på Umeå Universitet vid millennieskiftet. Dock registrerades aldrig poängen, om du nu skulle vilja kolla upp det.

P: Vad är er uppfattning om GM?
Nicke Nordmark: Att han haft en del sociala problem och en del psykiska.

Ginny: Varför tror ni straffsatsen för sådana här brott är så låga? Offrets lidande kan vara längre än förövarens fängelsestraff?
Hasse Johansson: 
Jag vet inte säkert. men ett antal åklagare har fört fram att lidandet av övergrepp på nätet inte ses på lika allvarligt och det finns en debatt om att straffsatsen borde skärpas

UG - Moderator: Ni är många som ställer frågor, så det är svårt (läs: omöjligt)  att hinna besvara alla. Men skriv gärna din fråga igen om du inte fått svar på den så ökar chansen att vi hinner svara på den.

FdV: Jag finner inte anledning att öht lita på uttalanden fr polisen i dessa sammanhang. Dels utifrån det som redovisats i detta fallet utan rent generellt. Har man funderat över sättet han lagrade materialet ? Har man undersökt hans ekonomiska status/förehavanden under den tid han varit verksam?
Hasse Johansson: Ja, dom har undersökt detta i det här fallet. Hur det ser ut generellt är svårare att svara på

He: Var är gärningsmannen nuh
Hasse Johansson: 
Han sitter häktad i väntan på dom

Britta: Varför är det aldrig någon som frågan hur föräldrarna mår/orkar stötta sitt barn eller behöver hjälp? Jag vet vad jag pratar om eftersom min dotter är en av dem som drabbats.... Fy fan för allt vi gått igenom. Våga inte skuldbelägga någon mer än gärningsmannen för jag kan lova er att man som förälder skuldbelägger sig själv så det räcker!
Nicke Nordmark: Vi borde haft med någon förälder i reportaget. Det är en brist. Och tack så mycket för att du berättar. Jag håller fullständigt med dig, den som ska skuldbeläggas är gräningsmannen. Ingen annan. 

Carl: I inlaget påstods något i stil med att gärningsmannen börjat inse vilken skada han orsakat flickorna. Är det mot bakgrund av vad han har gjort uppenbart att han förstått det hela tiden och helt enkelt saknar empatisk förmåga?
Hasse Johansson: Det vet jag inte

Jocke: Går det att radera bilder / filmer på sig själv om det hamnar på nätet (offentliga porr-register)... Många kvinnor drabbas och de kanske vill att det ska försvinna (mår dåligt av att det ligger där)?
Nicke Nordmark: Det finns en del pågående lagförslag som ska göra det möjligt. Tror jag. Men än så länge är det nog nästan omöjligt att radera bort en bild som en gång hamnat på internet.

Hosil: Tar polisen bort alla bilder nu mär man har "fångat" idioten?
Hasse Johansson: 
Om domen vinner laga kraft förstörs bilder. Blev lite osäker på vad som händer om han frias. Men jag har svårt att se att han skulle få tillbaka bilderna då

Rika: Som lite galet engagerad förälder till tonåring har jag lyckats se lite av vad som förekommer och vilket snuskigt språk som kan förekomma. Jag anser verkligen att ungdomarna är offren, men funderar också på hur otäckt öppet nätet är. Till och med små barn sätts vid datorn som barnvakt. Förhoppningsvis lite lösenord som hindrar. Men varför förutsätter vi att barn ska lära sig själva hur man beter sig på nätet? Många föräldrar vet ju inte själva. De vet inte vad Kik, Ask, Snap etc är. Skapas nytt hela tiden. Skolämne?
Hasse Johansson: 
Det går snabbt, nya sociala plattformar hela tiden. Skolämne, varför  inte.

nalle: Ställde en fråga 21:05 men ej sett något kring denna frågeställning om polisen och regeringens ansvar i detta men ej fått svar, är detta för obekväm fråga?
UG - Moderator: Nja, vi är inte så bekväma av oss. Skriv din fråga igen så ökar chansen att vi kan besvara den. Vi hinner tyvärr inte svara på alla frågor, eftersom ni är många som skriver. Men prova igen!

Lin: Vad tror & hoppas ni domen blir?????
Nicke Nordmark: Jag vill inte lägga mig i det. Åklagaren yrkade på sju års fängelse.

DanielMalmö: Tack för publicerande och reflekterande. Måhända att jag tar kontakt för att vidareutveckla. Superbra med sådana här chattar efter hemska och gripande inslag i tv. Tack för ert viktiga arbete!
Nicke Nordmark: Tack själv! Dialog ftw! :)

Li: Vet inte om de nämnde det i programmet, men hur gammal är gärningsmannen?
Nicke Nordmark: Han är idag 23-24.

JE: Med det material ni har borde ni anmäla åklagare och poliser för tjänstefel. Tänker ni göra det?
Nicke Nordmark: Nej, det är inte vår sak att göra det. Tycker jag. Vi granskar och berättar.

Jocke: Om bilderna som han har i datorn raderas är det bra (vi får hoppas att det vinner laga kraft), men om han har lagt ut bilder / filmer, kan de raderas om det går att spåra vart de ligger?
Hasse Johansson: 
Det är svårt att svara på, det finns så många olika scenarior. Men i vissa fall skulle det isåfall handla om barnpornografiskt material o den som isåfall innehar dom begår då ett brott. Men det finns inga bevis, mig veterligen, på att den här misstänkte gärningsmannen spridit några bilder

Också utsatt tyvärr: Hur går polisen tillväga i identifiering av personer? Kan man höra av sig till polisen om man varit utsatt för brott 2012-2014 och blivit manipulerad att skicka bilder? Är det någon ide? Spelar det någon roll om man var under 15? Om polisen upptäckt bilderna via någon annan som blivit utsatt för samma person finns bilderna kvar då hos polisen iom att personen är oidentifierad? Skämdes för mycket då för att anmäla plus att livet var allt annat än enkelt då.
Hasse Johansson: 
Tråkigt att höra att du är utsatt. Du kan aboslut anmäla det till polisen. Om jag förstod dig rätt så var du under 15 när det hände och då kan det vara fråga om ett grövre brott.

16åringen: Jag är 16 år och "utsatt". Redan när jag var tolv skickade jag bilder, och det har senare lett till väldigt, väldigt allvarliga konsekvenser för mig. Något jag vill lyfta är att det är viktigt att alltid, oavsett vad offret har sagt eller gjort, lägga skulden på förövaren och inte offret. Jag som tolvåring mådde mycket dåligt av diverse anledningar och därför gjorde jag som jag gjorde, det var inget jag blev tvingad till. Jag tror att väldigt många andra tjejer har gjort likadant, men det gör det inte mer okej för en vuxen man (oftast) att ta emot bilder av en tolvårig flicka. Den signalen måste man skicka ut till unga tjejer, för jag tror att det är skammen och skulden kring att man faktiskt inte har sagt nej som gör att man när ångesten och spridningen av bilder kommer, inte anmäler.
Nicke Nordmark: Tack så jättemycket för att du väljer att berätta. Jag hoppas du får det stöd du vill. Och jag håller fullständigt med dig om hur otroligt viktigt det är att aldrig skuldbelägga offret.

Jossan: Framtiden: förbjuda barn under 15 år att använda mobil / dator utan vuxens tillsyn eftersom de inte kan behärska situationer som dessa? Och att då kunna ställa den vuxne/föräldern till svars?
Hasse Johansson: 
Jag tror inte på den lösningen

UG - Moderator: Där får vi avsluta chatten för den här gången. Tack alla ni som varit här. Många har berättat om egna erfarenheter. På vår hemsida finns kontaktvägar för er som behöver råd eller stöd i de här frågorna. Ni får gärna också berätta om egna erfarenheter på era sociala medier, då kan ni använda hashtagen #InteEnsam. 

Vi ses nästa vecka!

Hasse Johansson: Tack för frågor och synpunkter!

Nicke Nordmark: Tack så hemskt mycket för alla frågor och synpunkter. Vill ni fortsätta diskutera med varandra, gå till Uppdrag gransknings facebooksida, där pågår den alltjämt. Maila mig kan ni göra på: nicke.nordmark@svt.se
Allt gott!