Svenske jihadisten: Vet inte om jag dödat någon

Foto: SVT/Montage

Han vet inte om han dödat någon. Men han har själv varit med vid flera avrättningar. Svenske ”Adam” från Göteborg åker snart ner igen för att kriga för Islamiska staten.

Han är en övertygad jihadist. Och han har redan varit i Syrien och krigat under en period. Den senaste tiden har Adam spenderat hemma i Sverige, och när Uppdrag gransknings reportage sänds, så kan Adam redan ha åkt tillbaka ner till Syrien igen.

– Jag vill att mina barn ska växa upp i ett islamiskt kalifat. Jag vill jag att de ska strida som jag, och uppnå martyrskap. Jag skulle bli jätteglad om min son kom till mig och sa att ”jag vill gå ut på jihad”, säger han.

Ingen vet exakt hur många män, kvinnor eller barn som har dödats av soldaterna i IS. Inte heller Adam. Han vet inte heller själv om han har dödat någon.

– Nej, jag själv har inte dödat någon, inte vad jag vet i alla fall.
Reporter: Du har stridit i två år och inte dödat någon?
– Jag vet inte om jag har dödat någon. Det är inte så lätt att veta. Striderna pågår ofta på kvällen när det är kolsvart ute, så man ser inte så mycket. Och så är det så mycket skott som flyger så man vet inte vilka som är dina och inte dina. När man lyckas ta sig framåt och ser döda kroppar så vet man inte heller vem som dödade dem, utan det ligger bara döda kroppar överallt.

Kan tänka sig avrätta människor

Intervjun med Adam, som görs innan terrorattentaten i Paris och Köpenhamn, ska komma att pågå i över tre timmar, och många av svaren är mycket svåra att ta in, förstå sig på och än mindre acceptera. Det kanske mest ofattbara är när Uppdrag granskning visar Adam en mycket brutal video som Islamiska staten släppt. I filmen, så radar IS-soldater upp människa efter människa på en lång linje, och sedan avrättar dem genom att skära halsen av männen. Offren ska vara piloter och generaler från den syriska armen, och bilderna är så brutala att Sveriges television inte kan visa dem. Men Adam säger att kan tänka sig att själv avrätta människor, men inte på film.

– Jag tror inte det. Jag tänker mer på familjen och så, att jag ska synas på tv, säger han.

Reporter: Om du hade fått ha ditt ansikte maskerat då? Hade du kunnat göra det då?

– Ja, om den personen var en person som de på filmen, så skulle jag ha gjort det.

Reporter: Men det här nog något av det rent överdjävligaste jag någonsin har sett. För det är sådan sadism och sådan tortyr. Jag kan förstå att i krig dödas människor. Men att filma och manifestera och skära huvudet av en levande människa, det finns ju ingenting som ger sympati eller förståelse på något sätt här. Du ger inte ett hårt och tufft och hemskt intryck. Och ändå stödjer du detta. Jag får inte ihop det?
– Det här är människor som förtjänar det som händer. Endast Gud vet hur många människor de har dödat med sina bomber. De har flugit över städer och slaktat massor av människor varje dag. Så det är det minsta de förtjänar, att bli slaktade, säger Adam.

Ville bli tandläkare

I skolan gick det bra för Adam. Men trots planer på att bli tandläkare så hoppade han av sin utbildning. Och det var när han hade börjat på en praktisk linje som hans intresse för islam började växa. Adams familj kommer från Mellanöstern, men de har ingen koppling alls till Syrien.

– Jag är en helt vanlig kille, född och uppvuxen i Sverige, Göteborg. Jag har bott här hela mitt liv typ. Jag gick på dagis, skola, gymnasium och allt här, berättar han.
Reporter: Vad var det som fick dig att vilja åka ner till Syrien?
– Det var mest det jag såg på tv. Jag såg hur folk hade det där och hur resten av världen inte brydde sig. Man kände ju att man inte kan sitta still. Speciellt om man är muslim och de är muslimer och Allah beordrar oss att vi ska försvara hans religion.

Adam berättar att han varit med vid flera avrättningar under sin första tid i Syrien.

– Ja, jag har sett avrättningar många gånger. Det är vanligt i krig att efteråt man har massa fångar, och läget är inte så lätt att flytta fångar och ha fångar och mata fångar, och i islam så har fångar många rättigheter. De ska få äta samma mat som vi, och de ska sova lika bra som vi. Så det kan vara krångligt, och mycket lättare att döda dem istället, vilket man gör.

När Adam väl bestämde sig för att åka till Syrien så var det tillsammans med några vänner. Han har deltagit i många strider och själv blivit allvarligt skadad. Och han har förlorat flera av sina vänner. Men Adam vill inte använda ordet ”förlorat” om vännerna.

– Jag ser dem mer som shahada och martyrer. Det är någonting vi alla strävar efter och det är en av anledningarna till att man åker ner också.
Reporter: Och i din krets och värld så säger man inte ”jag beklagar sorgen?”
– Nej. Man säger mer grattis. Det passar mer för oss.
Reporter: Så när dina närmsta vänner dör, så säger ni grattis till varandra?

–Man saknar dem så klart, man blir ledsen så klart, men som sagt, det är något vi alla strävar efter.

Se den långa intervjun med ”Adam” i Uppdrag granskning ikväll. Programmet sänds i SVT1 och på SVT Play klockan 20.00.