Sverige förlorar en mjölkbonde om dagen

Foto: SVT
Dagens villkor för de svenska mjölkbönderna är tuffa.

I dag får Arla-bonden ungefär lika mycket för mjölken som under delar av 1980-talet. Och i mjölkkrisens spår försvinner en svensk mjölkbonde om dagen.

– Det är grymt. Och det är mycket allvarligt, säger Bo Dockered, före detta ordförande för Lantbrukarnas riksförbund.

Dagens mjölkpris ligger på ungefär samma nivåer som under delar av 1980-talet. I matbutiken kostar en liter standardmjölk cirka nio kronor. Av de nio kronorna går knappt tre kronor till bonden. Och samtidigt som mjölkpriset i princip legat still har böndernas utgifter ökat. Det gör att många Arla-bönder i dag förlorar pengar på varje producerad liter mjölk.

Många överväger att sluta

Uppdrag granskning har med hjälp av ett underlag från Jordbruksverket gjort en enkätundersökning bland ett stort antal slumpvis utvalda mjölkbönder. Den ger en svart bild av dagens mjölkkris. Enligt enkäten har nästan varannan svensk mjölkbonde, 45 procent, övervägt att lägga stövlarna på hyllan och lägga ner sin mjölkproduktion.

– Det är förskräckligt. Det är otroliga tragedier för människorna som drabbas. Det är en tragedi för svensk landsbygd. Och det är mycket allvarligt för vår förmåga att försörja oss i ett krisläge att det blir så, säger Bo Dockered.

”Förlorat en livsstil”

Och varje dag försvinner en svensk mjölkbonde. Det är de som har investerat för framtiden som ofta ligger värst till.

Chatarina Åkesson satsade på en modern mjölkanläggning på familjegården i Blekinge. Men när Uppdrag granskning träffar henne har hon och hennes man nyligen tvingats sälja gården. Och det är det låga mjölkpriset som är förklaringen, menar hon.

– Jag har förlorat en livsstil. Jag har förlorat ett familjehem, mitt föräldrahem. Min farfar köpte gården, och så pappa, och sen jag. Och det har jag fått sälja. Så det känns som jag har svikit dem, säger hon.

”Handlar inte om mjölkpriset”

Åke Hantoft, Arlas styrelseordförande, vill inte säga att det är Arlas ansvar att många bönder befinner sig i en tuff situation.

– Anledningen till att man kommer i problem handlar inte bara om mjölkpriset. Det finns många andra faktorer som gör att man kommer i vanskligheter.

Reporter: Är det helt enkelt ett naturligt svinn? De sämre företagarna får lägga av?

– Det är inte en fråga jag ska svara på, utan det får var företagare svara på själva.

Reporter: Men du säger att det inte är det låga mjölkpriset som är det största problemet, vad är då problemet?

– Man måste i sitt mjölkföretagande ha kontroll på hela företaget, finansiering, intäkter, kostnader, arbetstid och allt annat. Det är ett vågspel. Men att ha en köpare som hämtar all den mjölk som produceras, det är den största säkerheten man kan ha. Vi har själva på vår gård, under den sista femårsperioden, investerat över 50 miljoner, så jag är väldigt väl bekant med en tuff situation, säger han.