Sveriges mäktigaste i OS-världen höjer sällan rösten

Som IOK-ledamot är Gunilla Lindberg är Sveriges mäktigaste i idrottsvärlden.
Som IOK-ledamot är Gunilla Lindberg är Sveriges mäktigaste i idrottsvärlden.

Gunilla Lindberg är Sveriges mäktigaste i idrottsvärlden. Hon sitter i ledningen för Internationella olympiska kommittén (IOK) och är generalsekreterare för ANOC, den olympiska motsvarigheten till FN:s generalförsamling. Hon kan med andra ord göra sin röst hörd. Frågan är hur hon agerar när sport blir politik, och den olympiska rörelsen anklagas för att förgylla diktaturer och göra affärer med oetiska företag. Hittills har hon aldrig protesterat mot något vägval.

När Gunilla Lindberg tog första klivet på sin framgångsrika karriärstege gjorde hon det – 22 år gammal – som sekreterare på Sveriges olympiska kommitté, SOK, redan 1969.

Idag sitter hon i IOKs exekutiva kommitté och tillhör den absoluta toppen i den mäktiga olympiska rörelsen. Och hon har varit med om att fatta en rad kontroversiella beslut under åren, bland annat när det gäller vilka städer och länder som ska få arrangera olympiska spel.

Ska lojalt genomföra beslut

Sommar-OS i diktaturen Kina 2008 blev en het fråga och 2014 ska vinter-OS hållas i Sotji, i ett oroligt område i södra Ryssland där människorättsorganisationer hävdar att de redan kunnat dokumentera övergrepp på befolkningen. Gunilla Lindberg röstade nej till Sotji, men ska nu lojalt genomföra beslutet som ledamot i spelens koordinationskommitté.

Hon befinner sig mitt i en konflikt. På ena sidan finns de fina olympiska idealen – socialt ansvarstagande, mänsklig värdighet och ingen diskriminering. På andra sidan: starka politiska och ekonomiska intressen.

Gång efter gång krockar de två sidorna.

Men Gunilla Lindberg vill helst skilja på idrott och politik. För henne är det viktigare att alla håller ihop, oavsett om det handlar om att demokratier och diktaturer tar varandra i hand.

- Den olympiska rörelsen tycker jag är större än FN, kanske. Enigheten mellan länder, hur vi jobbar tillsammans, hur vi pratar med en röst, säger Gunilla Lindberg till Uppdrag granskning.

Delade ut utmärkelse till Vitrysslands diktator

Den brittiske journalisten Andrew Jennings som under många år granskat den olympiska rörelsen och gjort flera uppmärksammade avslöjanden är kritisk till IOK:s och Gunilla Lindbergs hållning om att försöka skilja på idrott och politik.

Han pekar bland annat på förre IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch politiska förflutna. Samaranch, som dog 2010, gjorde karriär i general Francos hårda diktatur, men hyllas av den olympiska rörelsen.

Och den Europeiska olympiska kommittén har till exempel delat ut en utmärkelse till Vitrysslands diktator Lukasjenko.

- Hade hon haft något moraliskt mod hade hon sagt ”Vi kan inte göra detta. Vi kan inte hylla denna brottsling”, säger Andrew Jennings.

"Inte ofta man träffar på länder som Vitryssland"

Gunilla Lindberg förklarar att hon är kritisk till det beslutet. Men hon kompromissade ändå med sina ideal när hon så sent som förra året besökte Minsk för ett styrelsemöte och gav diktatorn ett gyllene tillfälle att visa upp sig.

- I min roll gäller det också ibland att man måste representera vid sådana här sammanhang, när man har jubiléer och så vidare. Och ordföranden i olympiska kommittén är Lukasjenko. Jag mådde inte bra av det. Det är inte så väldigt ofta som man träffar på länder som Vitryssland, säger hon.

När Kina tilldelades OS 2008 hävdade Gunilla Lindberg att ett olympiskt spel skulle kunna bidra till att öppna landet. Men hur det gått efter att den olympiska rörelsen lämnade Kina för nästa stopp har ingen brytt sig om att ta reda på.

Nya huvudsponsorn väcker protester

Idag rapporteras läget vara det sämsta sedan Himmelska fridens torg 1989 när det gäller yttrandefriheten och tillslag mot politiska aktivister och människorättsförsvarare.

- Jag känner innerst inne att inte det är rätt. Men sen känner jag också innerst inne att de människor som är valda politiker ska kunna lösa det här. Det ligger på deras bord. Vi är trots allt en idrottsrörelse, säger Gunilla Lindberg.

Inför den kommande sommarolympiaden i London, ett OS som skulle bli det mest miljövänliga och etiskt korrekta av alla, har IOK fått en ny, het potatis att bolla med.

Huvudsponsor är kemijätten Dow, som äger företaget Union Carbide vars dotterbolag var inblandat i det katastrofala gasutsläpppet i Bhopal i Indien 1984. Över 20 000 människor beräknas fått sätta livet till, enligt Amnesty.

IOK försvarar Dow Chemicals

De ansvariga i amerikanska Union Carbide har inte ställts inför rätta, området är inte sanerat och det skadestånd som betalats ut är för litet, hävdar kritikerna.

Dow försvarar sig med att man köpte Union Carbide långt efter olyckan och på högsta nivån inom IOK – där Gunilla Lindberg befinner sig – försvarar man den nya huvudsponsorn med företagets egna argument.

- Det ställningstagande vi har tagit är att Dow idag är etiskt, och det inte har relationer till 1984.

Men har ni talat med någon annan än Dow om det?

- Jag har personligen inte varit involverad i de här kontakterna, men det finns säkert personer som har varit informerade om det, säger Gunilla Lindberg.

Biståndsorganisationen Action Aid valde att lämna London-OS etiska kommitté efter att kritik som framkommit mot Dow inte kom med i den utredning kommittén gjorde.

- När det gäller sponsorer, då är det pengar som talar. Dow använder olympiska spelen för att tvätta rent sin historia. Det är oacceptabelt, säger Meredith Alexander på Action Aid och före detta ledamot i den etiska kommittén.

Hon tvivlar på att Gunilla Lindberg känner till hela historien om Dow och deras ansvar.

- Om hon gör det är det svårt för mig att förstå hur hon kan hålla sig från att göra sin röst hörd, säger hon.

Men Gunilla Lindberg  och IOK håller fast vid valet av huvudsponsor.

- Det är ju fortfarande ett kontroversiellt beslut. Jag förstår det. Och jag tycker det, och jag tycker hela katastrofen är rent hemsk. Fruktansvärd.

Har du någon gång under din tid på toppen i den här organisationen kommit till en situation där du säger: nej, det här accepterar jag inte, det här går stick i stäv med de olympiska idealen?

- Nej, jag kan inte påminna mig det just nu.