Riksintresse för Eskilstunas projekt med flyktingguider

Gensvaret har varit stort – drygt 500 personer har de senaste åren anmält sig för att bli språkvänner i Eskilstuna kommun. Konceptet sprider sig nu över hela landet.

Eskilstuna kommun är sedan ett år tillbaka nationell samordnare i riksprojektet för flyktingguider, eller språkvänner som det också kallas.

Och Eskilstuna kan framstå som något av det goda exemplet i sammanhanget. Drygt 500 personer har anmält sig för att bli språkvänner de senaste åren.

En hel del vänskapsband har knutits.

– Det handlar om integration på individnivå, om människor som träffar varandra på frivillig basis, säger Rabie Aldeeb, integrationssamordnare.

Eskilstuna kommun är numera behjälplig när andra verksamheter och kommuner vill komma igång med flyktingguider.

– Under det här året som gått har vi hjälpt 70 verksamheter med material och erfarenheter, säger han.

Konceptet går ut på att personer, som sedan länge varit bosatta i Sverige, matchas med en person med utländsk bakgrund – eller en hel familj – utifrån intressen, ålder och familjesituation. Tanken är att flyktingguiden ska fungera som en länk till det svenska samhället. Syftet: att skapa integration i det vardagliga.

– Vårt mål var att göra 500 matchningar mellan flyktingguider och flyktingar. Det har vi uppnått. Nu är målet att knyta till oss 200 nya guider varje år, säger Rabie Aldeeb.

I morgon, onsdag, kommer arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till stadshuset i Eskilstuna, där det pågår en rikskonferens om integrationsprojektet.