Timmarna på psyket

Filip
Uppdrag granskning undersöker vad som hände när 18-årige Filip tog sitt liv trots att han var inlagd på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning i Malmö.

Filip var ung och full av framtidsplaner men hade hamnat i en psykisk kris på grund av sin bipolära sjukdom. På Malmö psykiatri skulle han få vård, och hjälp. Men efter bara en timme och tjugo minuter hittas han livlös på sitt rum. Uppdrag granskning avslöjar allvarliga brister på den redan hårt kritiserade kliniken.

Kort tid innan det tragiska självmordet hade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, varnat kliniken för att de allvarliga bristerna kunde leda till nya dödsfall. Filip är en av 15 personer, som under de senaste två åren, tagit sitt liv i anslutning till vård inom Malmö psykiatri.

På kvällen den 23 maj skickar Filip ett sms till sin pojkvän: ”Jag kommer ta livet av mig.” Trots att personalen fick veta, kunde det hända.

– Jag var jätteorolig men på ett sätt kände jag mig så trygg med att han var på rätt ställe, under specialistvård. Och läkaren hade också sagt att vi kan känna oss trygga nu. Trygga, säger Filips styvpappa Magnus.

Uppdrag gransknings Karin Mattisson avslöjar brister i en verksamhet där minsta misstag kan vara skillnaden mellan liv och död.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 14 oktober kl. 20:00