UG-special: Fotbollsidioter

Kristina Hedberg sätter sin fotbollskärlek på spel i en personlig granskning av den europeiska toppfotbollen.
Kristina Hedberg sätter sin fotbollskärlek på spel i en personlig granskning av den europeiska toppfotbollen.

Mutor, svarta pengar, korruption, uppgjorda matcher och dubbelmoral. I två program granskar Kristina Hedberg den europeiska toppfotbollen.

Under året som gått har fotbollsvärlden skakats i sina grundvalar. Stora delar av ledargarnityret är brottsmisstänkt och de två tyngsta namnen är båda avstängda från fotbollsvärlden i sex år: Sepp Blatter och Michel Platini.

Efter 25 år som reporter har Kristina Hedberg kritiskt granskat det mesta i samhället. Men fotbollen har varit hennes frizon och hennes passion. Nu sätter hon kärleken till fotbollen på spel.

I det första av två program gör hon upp med Juventus förre sportchef, Luciano Moggi, som liknats vid en maffiaboss efter att det avslöjades att han varit en del av nätverket bakom riggade matcher i Serie A.  

Kristina Hedberg besöker också storklubben FC Barcelona och det engelska utbrytarlaget FC United of Manchester. Hon träffar glada och arga supportrar, oljeshejker, flygvärdinnor, fotbollsspelare och en nunna. Och landar slutligen i fotbollspamparnas högborg, Schweiz. Och ringer på dörren hos Uefa.  

Läs om arbetet med programmen i bloggen Fotbollsidioten.

Det första av två program sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 11 maj klockan 20.00.