Uppdrag granskning nominerat till europeiskt pris

Foto: SVT
Henrik Bergsten, Lina Makboul, Mikael Funke och Petter Ljunggren har gjort de nominerade reportagen.

Två reportage som Uppdrag granskning sänt under 2015 är nominerade till prestigefyllda Prix Europa.

I Current affairs-klassen, som utser Europas bästa tv-avslöjande nominerades Uppdrag gransknings program ”Den slutna cirkeln”. Programmet är det enda svenska bidraget som nominerats i tävlingsklassen.

– Det är en ära att bli nominerad, och jag tror att det här en av Sveriges och Europas viktigaste frågor och största utmaningar, säger Lina Makboul, en av reportrarna bakom reportaget.

”Den slutna cirkeln” sändes i Uppdrag granskning i mars och handlade om den misslyckade etableringsreformen. I programmet berättade bland annat Samir om hur bristen på bostäder blivit till en flaskhals i svensk integration, där tusentals människor som fått uppehållstillstånd i Sverige blir kvar på flyktingförläggningar. För att få ta del av etableringspaketet behöver Samir en bostad, och för att få en bostad behöver han ett arbete. Men för att få ett arbete måste han få ta del av etableringspaketet. Samir beskrev det hela som en cirkel, som han inte kan komma in i. En cirkel som är sluten.

Ytterligare ett program från Uppdrag granskning är nominerat till Prix Europa. Det handlar om reportaget ”Islamofobin i Sverige” som kan vinna TV IRIS-priset, som premierar de bästa interkulturella tv-programmen i Europa. ”Islamofobin i Sverige” handlar om hur muslimska män och kvinnor i Sverige fått utstå hat och hot, och hur en del av problemen bottnar i konflikter i andra delar av världen.

– Det känns väldigt roligt att det var ett reportage om en fråga som blev brinnande aktuell. Det är väldigt roligt att det uppmärksammas, säger Petter Ljunggren, reporter på Uppdrag granskning.