Uppdrag granskning om matchfixning i Sverige – fotbollens mörka baksida

Ryktena och misstankarna om läggmatcher, där mutade spelare förlorar mot betalning, har blivit allt fler sedan förra året. SVT:s Uppdrag granskning berättar i två program om den svenska fotbollens mörka sida – en värld där kriminella satsar stora pengar på vadslagning.

Uppgjorda fotbollsmatcher, så kallad matchfixning, ses idag som det kanske största hotet mot svensk fotboll. I oktober prövas det första fallet någonsin i en svensk rättssal och fler åtal kan vara att vänta.

Sammanlagt utreder polis ett 20-tal fall där spelare misstänks ha påverkat matchresultatet för att tjäna pengar hos spelbolag.

– Det här problemet är större för svensk fotboll än många vill kännas vid idag. Det här är en fråga som rör publik, spelare och alla ideella krafter som jobbar inom fotbollen. För SVT är det här ett viktigt område att undersöka på allvar, säger Nils Hanson, projektledare på Uppdrag granskning.

Reportrarna Ola SandstigMagnus Svenungsson och Vin Örnlunden har rest runt i Sverige och Europa i sin kartläggning av en spelmarknad som varje år omsätter mångmiljardbelopp, världen över.

– Vi ställer frågan: kan vi längre lita på det vi ser på fotbollsplanen? säger programledaren Janne Josefsson.

Programmen sänds 8 samt 15 oktober, kl 20 i SVT1 och i SVT Play.