Uppfinnaren som ruinerades av en skiljedom

I näringslivets hemliga domstol går inget att överklaga och förloraren betalar allt. För uppfinnaren Johan Ullman betydde förhandlingen i skiljedomstolen personlig konkurs och förlorad kontroll över sitt livsverk.

En uppfinnare, ett riskkapitalbolag och en underskrift. Och sedan: nio år av tvister och konflikter. Johan Ullman hade advokat och brukade själv varna andra uppfinnare för stora företag. Ändå gick allt fel.
– Det var som en välregisserad teaterföreställning där alla visste exakt vad som skulle hända och alla hade tränat in sina roller och repliker från början. Den enda som inte visste nåt var jag, berättar han om skiljeprocessen som satte stopp för hans karriär som uppfinnare.

Johans skifte från läkare till uppfinnare på heltid startade 1985 då hans fru Pia Ullman uppmuntrade honom att satsa mer helhjärtat på uppfinningarna. Allt från handsfree-hörlurar till kontorsstolar och smörknivar skissades fram genom åren.
– Osthyvlar till exempel, har han uppfunnit hur många som helst. För att de inte är BRA eller handtagen inte är BRA, berättar Pia.

Johan började tidigt engagera sig i Svenska uppfinnareföreningen och fick en hel del råd från de andra uppfinnarna i gruppen. Han publicerade också en artikel, "Engagera en jurist för att få hjälp med licensavtal", där han varnade för stora börsnoterade företag som lurade uppfinnare. Givetvis hade han själv därför en jurist i ryggen när han skrev under sitt livs viktigaste avtal några år senare - det avtal som skrevs om hans ergonomiskt pennformade datormus.

Riskkapitalbolaget Gylling Capital fick syn på Johan och hans penn-mus på en mässa i Göteborg. Johan Ullman berättar om mötet:
– Det lät ju jättebra. Jag skulle få ägna mig åt det som jag brann för - nämligen att utveckla tekniken och uppfinningarna. Och så skulle de här människorna som var så duktiga på att driva affärer och bygga företag, göra det.

När samarbetsavtalen upprättades skrev Johan Ullman under - och det här är viktigt - med sitt eget namn, inte som representant för sitt företag. Avtalet som sa att tvister skulle lösas genom så kallat skiljeförfarande skrevs alltså mellan resursstarka Gylling Capital och privatpersonen Johan Ullman.
– Jag hade ingen aning om vad skiljedom innebar, eller att skiljedomsinstitutet var ett privat företag som drevs med vinstintresse. Jag trodde att det var en offentlig institution, säger han.

Johan Ullman är långt ifrån ensam om det antagandet. Många företagare har skrivit under avtal med skiljeklausul, men när Företagarförbundet gjorde en undersökning i höstas så visade det sig att sex av tio företagare inte vet skillnaden mellan en tvist i en domstol och ett skiljeförfarande.

När samarbetet skar sig mellan parterna blev det just en skiljedomstol som skulle fälla avgörandet. Och det stod snabbt klart att Johan Ullman hamnade i underläge mot Gyllings ekonomiska och juridiska muskler.

Domslutet gick emot honom - och idag är han försatt i personlig konkurs.
– Hade jag haft en aning om vad det handlade om så skulle jag överhuvudtaget inte satt min fot här, säger Johan Ullman idag, om förhandlingen som hölls på ett kontor på Strandvägen i Stockholm.

Företrädare för Gyllling har inte velat bli intervjuade i Uppdrag granskning. Istället väljer de att .

Mejla Uppdrag granskning om du har egna erfarenheter!

Reportage: Nadja Yllner och Kristina Hedberg
Text: Djeiran Amini