Ur chatten: "Skamkänslan måste suddas bort"

Erica Larsson
Erica Larsson

Efter programmet om förlossningsskador svarade reportern bakom reportaget, Erica Larsson, på era frågor i chatten. Här kan ni läsa hela igen.

Peter: Frågan är: ingår det i utbildningen till barnmorska att undersöka efter sådana skador och sedan rapportera till läkare? Först då kan man ju påstå att dessa barnmorskor inte har fullgjort sitt jobb! Jag tycker det är för jävligt i vilket fall!

UG - Erica Larsson:  Det finns uppenbarligen brister i utbildningen men saknas ocksp nationella riktlinjer så att det blir lika inom alla landsting

Barnmorska1: Varför går ni inte ut med statistik från respektive förlossningsklinik?

UG - Erica Larsson:  Statitiken är inte kvalitetssäkrad och är därför vansklig. Vi vet inte i dagsläget om ett sjukhus har hög statistik för att de är bar på att diagnostisera eller dåliga på att förebygga skadorna

Barnmorska1: Hur tänkte uppdrag granskning hantera alla förlossningsrädda efter det här programmet?

UG - Erica Larsson:  Jag utgår från att kvinnor kan ta ett vettigt beslut bara de får tillgång till all fakta. Man kan inte undanhålla fakt aför at tman är rädd för att ex kvinnor ska börja kräva snitt

Peter: Detta kan man dra paralleller till bankkrisen 2008 då bankanställda tog risker och gjorde allt för att få så hög lön som möjligt. Skillnaden är nu bara att det drabbar kvinnors hälsa mer direkt.

UG - Erica Larsson:  ja man får lätt känslan av att driva ett företag

Peter: Ser nu i programmet att detta kan påverka lönen vilket gör det ännu jävligare. Vilket samhälle vill vi ha i framtiden?

UG - Erica Larsson:  Tror det handlar om att kvinnor måste få tillgång till fakta om risker så att vi kans ställa högre krav.

Forskande barnmorska: Har ni tagit reda på andelen sugklockor, igångsatta förlossningar där värkstimulerande medel ges för att påskynda förlossningarna? Ogynsamma förlossningsställningar. Det finns mycket forskning som visar goda exempel på att om man inte forcerar utdrivningsskedet så minskas risken för sfinkterrrupturer.

UG - Erica Larsson:  Ja sugklocka är en av de större riskerna för sånna här skador

SVP: När man ser på din chattning så gäller detta bara barnmorskor hur många läkare tror ni som är under utbildning som får rycka in och förlösa de kanske aldrig sett en sfinterruptur heller--

UG - Erica Larsson:  Vi tar även upp läkarnas ansvar i reportaget för de har helt klart ett ansvar, inget snack om den saken. Men vi har koncentrerat oss på kvinnor som blivit sydda av barnmorskor. Och barnmorskor ska inte sy dessa skador, det ska läkare göra

Eva: Fick ni svar på varför det är så vanligt att kvinnor inte blir undersökta vaginalt efter förlossning trots att de dagar efteråt klagade på ont? Borde det inte vara rutin med undersökning av alla inför hemgång?

UG - Erica Larsson:  Som jag förstått det var detta en rutin förr men idag finns ingen sån rutin, kanske en resursfråga som mycket annat.

Vårdskadad i Gävle: Hej, Jag vill ha kontakt med andra vårdskadade i Gävle, vet någon hur man kan få kontakt?

UG - Erica Larsson:  Marjillah i Gävle vill ha kontakt med fler,maila mig så kan jag vidarebefodra erica.larsson@svt.se

Hanna: Skrämmande att höra hur sjukvårdspersonal tycker att enkla undersökningar är "övergrepp" och att det är "osmakligt" att diskutera vad som uppenbarligen är ett allvarligt systemfel i svensk sjuvård. Under min förlossning, som var oerhört långdragen, fick jag intrycket att sjuksköterskorna inte gärna "stör" ansvarig läkare i "onödan".

UG - Erica Larsson:  Vi reportrar reagerade på samma sak!

anne:  Jag sprack och då sydde barnmorskan några stygn utan bedövning. Det gjorde ondare än värkarna, trodde jag skulle dö, typ.

UG - Erica Larsson:  Ni är många som råkat illa ut. Jag får fortfarande mail från drabbade efter förra reportaget som sändes för ett år sen. Kämpa på

Ingemar: Mycket märkligt att Ni aldrig redogjorde ifall vårdgivaren kunde förebygga/förhindra en skada. Det kanske mest centrala problemet!

UG - Erica Larsson:  Bra att du tar upp det. I höstas gjorde vi ett reportage som tog upp just det!

Lotta: Hej,Vad gör man om det samma problem har hänt för 20 år sen! på Danderyd sjukhus.

UG - Erica Larsson:  Från det att skadan upptäcks har du rätt att anmäla sen har du bara några år på dig.

Christina fra Norge: I Norge anvendes en rutin som kalles "Finska grepet" på noen fødsels avd. Er dette noe som er kjent i Sverige. Grepet er en metode for å hindre skader på mammaen...

UG - Erica Larsson:  Ja det berättade vi om i reportaget som sändes förra hösten, där låg Norge i framkant jämfört med Sverige

Linda: Hej! Har ni undersökt något av detta ur politisk synpunkt? Alltså, är det så att ju mer vi privatiserar vården och den den drivs med större vinsintresse. Desto mindre raporterar man dessa sfinterrupturer?

UG - Erica Larsson:  Mycket intressant dock fick vi ej plats med det i detta reportage!

Maja: Ang. förlossningsskador är min erfarenhet att barnmorskor inte tar det på allvar, att de tycker att man helt enkelt ska stå ut med skador för det hör barnafödande till. Det behövdes en (manlig) läkare innan mina besvär togs på allvar.

UG - Erica Larsson:  Många av dem som kontaktat mig har samma upplevleser som du "lite får man tåla om man föder barn" Men en sfinkterruptur är ingen liten skada den behöver opereras.

Andreas: Vad ska jag och min sambo ställa för krav på förlossningspersonalen när vi ska ha i februari?

UG - Erica Larsson:  Be om en kunnig barnmorska som är bra på perinelaskydd som förebyggande åtgärd och be att den som förlöser dig sen gör en analpalpering som en försäkran på att du ej spruckit mer än normalt. Lycka till!

Caroline84: Ett VÄLDIGT bra inslag som jag hoppas att många tar till sig! Det finns ingen skam i att spricka , det händer och det som skulle minska denna "skam" är att vården för att "reparera" är självklar. Jag skämdes inte ett dugg efter att jag fick en grov sfinkterruptur som syddes ihop med så många stygn att de slutade räkna tillslut. De kommande tre månaderna var ett helvete! Hade ont och kunde inte röra mig, vissa gånger inte ens bära mitt barn pga av obehag när jag ansträngde mig. Det var jobbigt, att inte kunna bära sitt barn eller kunna göra de saker man ville. Första månaden spenderades i soffan med min man som första butler. Jag är nöjd med min vård jag fick och idag 10 månader senare kan jag fortfarande känna av lite smärta men det är överkomligt. Jag har haft en bra kontakt med vården och får hjälp med både smärtlindring och sjukskrivning. Jag hoppas att fler får samma sorts vård och bemötande som jag fick på SÖS. Ett stort tack till de underbara barnmorskor, uskor och läkare som verkligen såg efter mig under förlossningen, efteråt och på efterkontrollerna.

UG - Erica Larsson:  Härligt ändå att höra att det gick bra till slut. Det är ju poängen med detta reportage, man kan bli bra bara man får rätt hjälp. Tack för att du delade med dig!

stina: Kan man operera detta sedan det gått ex antal år och bli bra i sin avföring. Jag har haft besvär i över 20år.

UG - Erica Larsson:  Det kosmetiska är lättare att fixa i efterhand än den sk funktionen men kan ej uttala mig specifikt i ditt fall, sök sök skö tilsl du får komma till en specialist och all energi och lycka till dig!

Lagad därnere: Sydd utan bedövning gjorde ont, men jag trodde alla gjordes så. Har kvar sydda flikar av hud invändigt som känns. Barnmorskan som sydde sa det inte behövde ändras utifall jag skulle få fler barn. Varje gång ob används känner jag dessa, även vid sex, obehagligt.

UG - Erica Larsson:  Du borde verkligen söka ny hjälp för detta för så ska du inte behöva ha det.

Solveig: Hur sent i livet kan man få symptom på den skada som pratades om i kvällens Uppdrag granskning?

UG - Erica Larsson:  Det varierar, för en del kommer problemen långt senare och en del får dem direkt.

Mamma 39: Hatten av för Marjillha och Therese! Ni är så modiga och starka som orkar gå utmed det som drabbat många av oss. Själv har jag fått i ansiktet att jag i princip fick skylla mig själv då jag var en "gammal mamma". Jag var 33!

UG - Erica Larsson:  Ursch så hemskt! Men jag håller med om att de är otroligt starka och modiga tjejer i vårt reportage. Hoppas det ger dig styrka på vägen.

saras: vad kan man få för ersättning? fick 1200 från f bolaget !!

UG - Erica Larsson:  Prata med en vårdjurist eller en patientombudsman. Tydligen ska det finnas pengar att hämta om sexlivet påverkas enligt vårdjuristen vi hade med i reportaget. Men också för lönebortfall, sjukskrivning och för missad skada.

nora edith: Hej För att undvika en sfinkterruptur under förlossningen klipper läkare, i mitt land Ecuador, en snitt på en sida av slidan innan barnet föds. Det ingreppet räddar kvinnor från en hel ruptur tills ändtarmsöppningen. Den är lättare att sy ihop efter förlossningen. Så förklarade läkaren för mig när han gjorde det. Nora Velastegui.

UG - Erica Larsson:  Det finns olika syn på dett ai Sverige men i vårt förra reportage hävdade både läkare i Finland och Norge att ett korrekt klipp vid indikation var bättre!

Prinsessan: Typiskt vård när det gäller kvinnor. Tänk om det hade gällt män, att deras "manliga" funktion vad gäller sex och urinering skulle ha skadats. då skulle sjukvården aldrig komma undan med "att lite får man offra sig" ...

UG - Erica Larsson:  Det är alltid intressant att vända på saken. Jag undrar också hur det hade sett ut om männen fick sina sexliv direkt begränsade av en skada. Å andra sidan påveras ju redan männen som lever med kvinnornas som skadas i Sverige idag.

Rädd mamma: hej! Jag vill tacka för att ni uppmärksammar detta. Jag födde mitt första barn tidigare i år, jag hade en svår förlossning som slutade i en total sfinkterruptur grad 4 och perenial ruptur grad 3, jag vet fortfarande inte vad den pereniala rupturen innäbär och vad det är? Jag känner igen mig i allt ni tog upp. Under förlossningen stoppade barnmorskan in sina fingrar, alla fyra fingrar, med båda händerna, och "öppnade" , försökte vidga min slida, nästan som om hon skulle simma, och detta flera gånger, trots mitt hjärtskärande skrik. Det gjorde så fruktansvärt ont. Barnet var inte ens i närheten och jag fick ingen info varför eller att hon skulle göra det. Min fråga är om någon av de kvinnor du talat med varit med om det? Vad kan jag begära för vård idag, 6 månader efter min ruptur? Jag blev opererad och sövd, men lider av alla de besvär ni uppmärksammade i programmet, jag har trots operationen, en jättekort mellangård, och blottade och uthängda slemhinnor som jag trycker in själv. Sex går inte att ha. Tack igen för ett viktigt program!

UG - Erica Larsson:  Jag skulle säka till danderyds bäckenbottenscentrum dom har mycket expertis på just detta och hjälper många i efterhand. Lycka till

UM: När ska sjukvården själva inse att dom måste ta ett eget ansvar, ett större eget ansvar? Precis som ni sa i reportaget att en kvinna drabbas är en kvinna för mycket. Sjukvården själva vill hålla uppe en slags illusion om att vi i Sverige har den bästa vården. Det har vi inte! Har själv drabbats av annat inom vården och jag tycker svensk sjukvård har mycket att lära av omvärlden. Tack för ett bra och fint reportage. Att ni modigt vågar ta tag i den här och liknande frågor.

UG - Erica Larsson:  Sverige är mycket bra på många saker i vården men här tycks det finnas mycket att göra!

Anna: Jag håller med, fantastiskt modigt av er att berätta och såååå många av oss som känner igen sig!

UG - Erica Larsson:  Det här programmet är tillängnat alla Er tjejer/kvinnor som inte blivit tagna på allvar!

Fia: Vill bar säga att det var ett väldigt bra inslag och att jag själv är drabbad av samma sak. jag fick en dotter för 6 år sedan. I min journal står det OBS ej sfinkter ruptur som den läkare jag hAde skrev efter en svår förlossning som slutade med en hög sugklocka. De undersökte mig inte rektalt även om det står så i journalen. Jag har nu lärt mig leva med min skada och kan hantera den någorlunda. Min dotter vet att jag måste springa på toaletten ibland och att det är bar för henne att hänga med. Hon förklarar för sin lillebror( född med kejsarsnitt) att mamma måste gå på toaletten , hon kan inte vänta förstår du..... Tacksam att ni tar upp ämnet för det finns ett otroligt stort mörkertal. Jag har haft tur att träffa bra läkare som har stöttat mig och trott på mig och sett att jag har en sfinkterruptur grad 3.... Jag har också turen att arbeta på ett arbete där jag har tillgång till toalett nära. Det tar tid men det går att hitta strategier för att få vardagen att fungera. Men det är ett otroligt viktigt ämne och det finns enligt forskning ett lätt och säkert handgrepp för att hitta mammor med denna skada och kunna hjälpa dem så de slipper lida, skämmas och alltid planera sina toalettbesök och gå på toaletten på tid och inte på känsla. Förklarar men för alla blivande mammor att man behöver göra denna undersökning efter förlossningen så tror jag att de allra flesta vore tacksamma för det. Tack för att ni tar upp detta till debatt... Med vänlig hälsning, Fia

UG - Erica Larsson:  Tack för att du delade med dig och tack och lov att några inom vården tagit dig på allvar till slut. Hoppas allt löser sig för dig!

Anna: Det är sorgligt att det tycks vara så laddat att söka hjälp vid besvär att det ska dröja år innan drabbade kan diagnosiseras. Eller är vårdenävendålig på att upptäcka skadorna i efterhand?

UG - Erica Larsson:   Therese gick hos gynekolog i 8 år efter att hon fick sin skada, ingen sa något!

Linda: Jag anmälde min skada till LÖF, fick ut ersättning för sveda och värk. Och detta från och med då skadan skedde till och med operationen var genomförd.

UG - Erica Larsson:  Skriv gärna ännu ett inlägg om det så kan kanske andra tjejer ta lärdom från dig. Ju fler som anmäler gör att problemen med detta blir synliga och börjar kosta pengar och då kanske pressen att förebygga skadorna blir större.

3 barns mor: Jag är tagen efter programmet. Jag sprack hela vägen för 4år sedan och visste ej att läkare skulle opererat mig. Barnmorskan som sydde ihop sa att det var som att brodera en tavla då hon sydde mig. Fick tips att köpa bedövningssalva så jag kunde sköta magen som jag för övrigt hade problem med kanske ca. 6mån. Är fortfarande lite krångligt med sexlivet ibland. Jag fick en extra undersökning, först efter 8v och sedan efter längre tid. Men barnmorskan sa att det oftast syns att man fött barn och att hon hade sett värre kvinnor. Ingen som talat med mig om att detta är en "riktig skada". Vilken hjälp kan man få med detta i sjukförsäkringar osv? Gravidförsäkring? Var kan man söka hjälp om man vill kolla upp hur "skadad" man egentligen är?? Ge oss drabbade som ej vill lämna ut oss lite tips om hur vi nu ska gå vidare för att få hjälp. Tack för ett bra program!! Kram

UG - Erica Larsson:  Jag tycker att du ska kontakta ett patientombud eller vårdjurist och att du ska söka upp en expert, exempelvis på Danderyds bäckenbottencentrum, eller i Linköping där Eva Uustal finns!

Ingrid Arvidsson: Uppskattar verkligen att ni tagit upp detta ämne. Otroligt bra, vilken lättnad.

UG - Erica Larsson:  Så bra att du känner så!

SVP: Tittar på chatten och stillar undra om Erica har någon medicinskt utbildning ???

UG - Erica Larsson:   Nja. Jag är bara grävande journalist med en undersköterskeutbidlning i botten.

Siri: Hur bör jag som blivande barnmorskestudent ställa mig till detta? Kanske en svår och bred fråga men har du någon spontan tanke?

UG - Erica Larsson:   Det måste du vällja själv men en början kan väl vara att våga prata om dessa skador, slyfta dem till ytan, kräva utbildning i både förebyggande syfte men också eftervård, dvs diagnostisering med mera.

Amelie: Fantastisk att uppmärksamma denna brist inom förlossningsvården. Varför nämns bara sugklockan som enda anledning till sfinktrupturer och varför togs inga förebyggande åtgärder upp?

UG - Erica Larsson:  Sugklocka är en av de största riskerna sen spelar det också roll om barnet är stort och om det är en långdragen förlossning. Den förebyggande vården togs upp i förra reportaget vi gjorde som heter "sprick hela vägen"

Paula: Tack för ett bra reportage. Är så glad att UG finns. Jag har inga barn än men kommer helt ärligt (om jag ska föda barn vaginalt i framtiden) att vara mer trygg nu. Dels sätter ni fart på vad som kanske kan ändras till det bättre i vården och dels vet jag nu att jag (oavsett bristningar eller ej) kommer att kräva att de undersöker mig helt och fullt ut. Hur kan man bara påstå "övergrepp" det är väl bara att förklara varför man väljer att undersöka anus. Inga konstigheter. Jag skulle vilja att du hälsar till de två starka och modiga kvinnorna som valt att vara med i programmet att jag är mycket tacksam att de valt att vara med och berätta om sina historier.

UG - Erica Larsson:  Ska absolut framföra detta till tjejerna. Och i övrigt kan jag inte önska mer än du berättat att detta reportage gett dig. Tack själv. Vi vill inte skrämmas, bara informera så att kvinnor kan ställa egna krav.

Barnmorska1: Varför togs det inte upp något om den höga andelen användning av ryggbedövning, att det föds mkt större barn nu och att vi föder vårt första barn vid en högre ålder - och att alla dessa faktorer betydligt ökar risken för sfinkterruptur.

UG - Erica Larsson:  Också intressant ämne men detta var vad vi fick plats med i reportaget. Tar vi med för mycket blir det lätt spretigt.

Aqualis: Hur kommer det sig att de enda i vårdpersonalen som hade en riktig och professionell inställning vad vård är och skall vara var de två manliga specialisterna? Det är nog den mest brännande frågan som övriga bör söka svar på.

UG - Erica Larsson:  Tycker nog att Eva Uustal stod för mycket bra också va? Och sen även den öppna och den anonyma barnmorskan som vågade ta bladet från munnen.

Miss California: Har ni märkt att yngre barnmorskor är mindre kunniga på området?

UG - Erica Larsson:  Det kan jag absolut inte uttala mig om, tror att det varierar även där. Det handlar nog mer om inställning än ålder, En yngre barnmorska kan ju faktiskt be om hjälp om hon ej känner sig säker eller erfaren nog. Tror det finns många bra yngre barnmorskor också.

Joakim Mossenberg: Det skulle var intressant att se hur det preventiva vårdarbetet ser ut för att förebygga risken med perineum skador, fick ni information om det under er granskning?

UG - Erica Larsson:   Vi tog upp det i förra höstens reportage om förlossningskador som heter "spricka hela vägen" kanske borde vi länka till det reportaget på vår hemsida eftersom som många efterfrågar det. Tack för idèn

BM: Jag är glad att ni åtminstone hade en vettig äldre erfaren barnmorska med som hade kloka synpunkter

UG - Erica Larsson:  Vi tackar också för henne!

medelålders kvinna: Är det inte störst risk för förstföderskor att få skador? Liksom att ha för bråttom och krysta på för mycket för snabbt har jag hört?

UG - Erica Larsson:  Jo förstföderskor är överrepresenterade men siffror visar också att det ökar bland andragångsföderskor. Socialstyrelsen har siffror på det, gå in och kolla på deras hemsida det är offentligt

Barnmorska: Inger. Kejsarsnitt är inget alternativ för att slippa Spinkterrutur. Ett gott perinealskydd samt kontroll i efterförloppet är bäst. Ett kejsarsnitt är en stor bukoperation och inget som bör göras så lättvindligt.

UG - Erica Larsson:   Ja det finns bra förebyggande insatser man kan kräva samt god eftervård!

SVP: Men man skall också klargöra att både therese och magnilla blev förlöst av läkare och med sugklocka... men ni har snurrat fast att det var barnmorska och reportaget klargjore inte detta Inte bra

UG - Erica Larsson:  Vi tog fasta vid att att barnmorskor sydde skador de ej hade konpetens för, det är väl allvarligt va?

farmor: Konstig inställning hos ordf Barnmorskeförbundet till undersökning analt-vaginalt efter förlossningen. Ingen kan väl bli störd över att bli bra undersökt!!

UG - Erica Larsson:  De som är van att göra detta som en rutinundersökning säger att bara man förklarar för kvinnan varför man gör det, alltså för att kunna vara säker på att kvinnan ej fått en skada åt ändtarmen så brukar det flerst akvinnor vara tacksamma för denna undersökning, man bör i alla fall erbjuda undersökningen sen har ju kvinnan utifrån det rätt att säga nej förstås!

Uppsala: Tack för ett bra program! Bra att detta tas upp. Modigt av tjejerna att vara med! Mvh M

UG - Erica Larsson:  Instämmer helt. Snacka om whiselblowers!

medelålders kvinna: Är det bara yngre personer som får svar i den här spalten?

UG - Erica Larsson:  Sorry men jag ser ej eran ålder när jag svara och jag är ensammen och skriver så det bara knastrar om tagentbordet, därav en del stavfel, Sorry igen!

Gullan: Hur kan en barnmorska förhindra uppkomsten av totalruptur

UG - Erica Larsson:  Vissa skador går ej att förhindra men en barnmorska kan ju alltid försöka ge ett så gott perinealskydd som möjligt i utrivningskeendet.

farmor: Jag blev förlöst med sugklocka 1975 vid andra barnet och det gick bra, jag tror att klinikerna måste jobba på att bli bättre. Jättebra program!

UG - Erica Larsson:  Så härligt att det gick bra för dig! Jo det finns många brister men man kan ju bara hoppas att vården tar tag i detta nu!

vilket land: I ett land som har rykte av att vara öppet i fråga om sex råder alltså ett medeltida mörker vad gäller kvinnors villkor under förlossningarna. Utmärkt att Uppdrag granskning äntligen tänder ett ljus. Tack för programmet.

UG - Erica Larsson:  Stort tack själv!

Elisabeth: Det finns tjejer som opererar sina blygdläppar mindre efter första förlossningen ex. kan de ligga i riskzonen att spricka eftersom blygdläpparna inte kan töja sig lika mycket?

UG - Erica Larsson:  Det där kan jag absolut ej svara på det måste du ta med vårpersonal!

AM från skövde KSS: OJ OJ OJ Vad jag har lidit i hela 6 månader efter förlossningen, då fick jag min son med sug klocka.. Många stygn, vet inte hur många, fick aldrig veta... Jag kunde inte sitta, inte kunde lyfta barnet för att amma... Vilken mamma. kände jag mig o tillräklig... över allt lidandet trodde inte min man att min situation var inte samma som alla andra.. jag kände igen mig genom detta program. tack för er. AM

UG - Erica Larsson:   Ja du är somsagt inte ensammen men hoppas att du söker hjälp om du fortfarande har problem, ge inte upp!

Johanna: Sitter här, i vecka 37, och ska väl föda vilken dag som helst nu. Min fråga är om man har rätt att kräva en efterundersökning av en läkare direkt efter förlossningen? Eller är det alltid bara barnmorskan som gör en undersökning efter förlossningen?

UG - Erica Larsson:  Du har väl rätt att be om det du vill sen kan jag inte svara på att du får det men det är aldrig dumt att fråga, eller så ber du om en erfaren barnmorska som är duktig på att diagnostiera.

farmor: Gå ihop tjejer för bättre vård!!

UG - Erica Larsson:  Aldrig fel att höja sina röster!

Helena: Tycker att det är helt galet att den där kvinnan tyckte att det är fel att gräva. Helt hemskt sagt. Då får man känslan av att de vill dölja någonting.

UG - Erica Larsson:  Vi reagerade också på det därför var det med i programmet

gullan: menar du att det är barnmorskans fel att det blir en ruptur eller bara att den inte blir behandlad på rätt sätt i efterförloppet?

UG - Erica Larsson:  Vems felet är är mycket svårt att säga. Vissa rupturer går int eatt undvika enligt vården. Men jag kan skriva under på att det är fel att man inte får en ordentlig undersökning, en operation vid behov och en korrekt diagnos. Då brister det någonstans, ibland hos barnmorskan och ibland hos läkaren som drar ut barnet med sugklocka.

Cici: Jag har stora besvär och har fått men för livet efter min totala ruptur. Jag förlöstes INTE med klocka el tång men gick helt sönder iallafall. Kan inte ha sex, kan inte leva normalt. Har jag rätt till ersättning, och vem kontaktar jag? Hur går jag tillväga? Tack på förhand!

UG - Erica Larsson:   kontakta ett patientombud eller en vårdjurist. Och man har rätt att söka ersättning från den dag skadan upptäcktes och nåra år frammåt!

Minnie7: Tycker även det är skrämmande att vi kvinnor emellan har så dålig förståelse för varandra. Usch, ligger så mkt prestige i att föda vaginalt...

UG - Erica Larsson:  Intressant infallsvinkel. 

Elisabeth: Jag måste bara fråga om detta med snedklipp. Varför nämner man inte detta så som man gjorde förr? Har inte läst detta någonstans de sista 15 åren. Gör man inte snedklipp längre?

UG - Erica Larsson:  Jo det görs men det ser lite olika ut på olika sjukhus!

NK: Reportaget fick mig verkligen att inse att jag haft tur. Råkade också ut för spfinkterruptur men den upptäcktes och jag blev opererad ordentligt. Däremot fick jag vänta i nästan ett dygn på operation, vilket i sig var en pina att vara fastande så länge (utan vatten) efter en lång förlossning. Är så gott som återställd idag men valde ändå att föda mitt andra barn med kejsarsnitt eftersom jag inte kände att jag kunde lita på att bli lika bra opererad om det skulle hända en andra gång. Jätteglad att ni tar upp ämnet, det behövs för att sudda ut skamkänslan!

UG - Erica Larsson:  Tcker det är jättebra att ni som faktiskt fått hjälp också skriver här, det är ju det som är poängen får man rätt hjälp så är odsen för att bli bra mycket bättre!

farmor: Jag uppmanar kvinnor att kräva!! Annars så får man inget, ingen erbjuder dig mer än du ber om. Så verkar det vara inom vården idag.

UG - Erica Larsson:  Det är aldrig fel att läsa på och bilda sig en egen uppfattning det kan räcka långt!

Uppsala: Håller med farmor, hur kan det vara ett övergrepp att undersöka...? Snarare ett övergrepp att inte göra det.

UG - Erica Larsson:  Många har reagerat på just detta, och det framkom ju även i reportaget.

Maria: Det verkar vara ett större problem än man tror, hoppas det kan komma något bra ut ifrån detta!!!

UG - Erica Larsson:  Det hoppas vi med!

ottilia: Vart bör jag vända mig efter oj så många år? till sjukhuset där jag förlöstes eller?

UG - Erica Larsson:  Börja där, sen kan du ju be om remiss till specialist också!

BM: Ingen barnmorska skall/får suturera en bristning större än grad två, gör hon/han det gör den fel. Censurerar ni inläggen?

UG - Erica Larsson:  Barnmorskan ska ta hand om det normala under en förlossning och efter. Men hon ska också kunna identifiera avvikelser och därefter kalla på läkare. Inte börja sy skadan själv!

Ny mamma: Varför undersöks inte alla som drabbats av någon form av bristning i underlivet innan de skrivs ut från bb?

UG - Erica Larsson:  Det är en mycket bra fråga som jag också undrar över. Låter så självklart på något vis med tanke på vad kroppen är med om när en kvinna föder barn.

Marie: Kommer ni göra ytterligare uppföljningar?

UG - Erica Larsson:  Det här var ju andra delen...så just nu nej men man vet aldrig, beror på om det kommer in nya tips, synvinklar och berättelser som tillför något vi inte belyst nu.

E: Borde inte utbildningarna granskas?

UG - Erica Larsson:  Absolut intressant men just nu pågår inget sånt från Ug:s håll i alla fall.

Aqualis: Erica Larsson, Du har gjort en mycket berömvärd insats. Hoppas att alla förstår detta. Även damen i västra Götaland som bort ha förklarat att ” Vi skall börja redan i dag med att avhjälpa problemen och nästa månad är vi många gånger bättre” i stället för att töva på som hon gjorde. Att var 25 kvinna är drabbad är ju väldigt illa.

UG - Erica Larsson:  Tack det värmer men utan TJEJERNA  i reportaget hade detta varit omöjligt, det är deras förtjänst!

E: Kommer det komma något program som granskar konsekvenserna av kejsarsnitt?

UG - Erica Larsson:  Man ska aldrig säga aldrig:) Men just nu har vi inget sånt på G. Men kommer det in bra tips så kanske!

Marie: Vi måste väl kunna få lov att föda vaginalt och förvänta bästa möjliga vård om olyckan är framme???

UG - Erica Larsson:  Ja det vore väl det ultimata!

MM: Jag tackar så mycket för att ni har tagit upp den här frågan och stuckit hål på gamla myter om att det alltid är bättre att föda vaginalt än att förlösas via kejsarsnitt. Att en barnmorska står och uttalar sig om att det skulle vara ett övergrepp att undersöka patienten vaginalt och analt är hårresande, gammalmodigt, fegt och en skymf för alla de kvinnor som har fått någon typ av skada vid förlossning, inklusive jag själv. Tack för ett bra reportage! Starkt av de två kvinnorna som vågade berätta om det som drabbar så många.

UG - Erica Larsson:  Nu är det tack och godnatt. STORT tack för alla som deltagit i chatten och jag önskar jag hade hunnit skriva snabbare. MAILA mig om ni har nya tips erica.larsson@svt.se