Utsattes för skenavrättningar vid gripandet

Johan Persson lägger om en skada efter gripandet.
Johan Persson lägger om en skada efter gripandet.

Johan Persson och Martin Schibbye utsattes för skenavrättningar när de greps i Etiopien. - Johan svimmade en gång, när de skenavrättade Martin, berättar Johans pappa Kjell Persson. Uppdrag granskning kan avslöja hittills okända detaljer om gripandet – och tiden i fängelse.

(Sändningsdatum 13/9 2012)

Under snart ett års tid har Uppdrag granskning på nära håll kunnat följa spelet kring de nu frigivna svenska journalisterna. Unika vittnesmål samt bilder från Martin Schibbyes och Johan Perssons eget material – som de hann få hem innan de passerade gränsen till Etiopien – ger en ny inblick i vad som hände vid och efter gripandet.

För att inte äventyra Johans och Martins säkerhet i fängelset har anhöriga valt att inte berätta om vad de båda råkade ut för. För Uppdrag granskning berättar Linnéa Schibbye, Martins fru, och Johan Perssons pappa Kjell om mardrömmen svenskarna ställdes inför.

"De spelade ut dem mot varandra"

De utsattes för skenavrättningar för att förmås att erkänna terrorbrott.

- De fick ställa sig med ryggen mot en man med gevär. Och återigen fick de samma frågor. De ville att de skulle erkänna. Och när de inte gjorde det spelade de ut dem mot varandra. Om du inte erkänner, så skjuter vi .. ja, Johan då, respektive Martin. Och sen så sköt de i busken bredvid, berättar Linnéa Schibbye.

För Kjell Persson har Martin och Johan berättat hur soldaterna försökte få dem att erkänna någon form av terrorhandling – men att de vägrade.

- De svarade inte på frågorna. Och…men säger du inget nu så skjuter vi din kompis. Jag vet att Johan svimmade en gång. När de skenavrättade Martin då, säger Kjell Persson.

Vägrade till en början ställa upp

Filmen, som användes som bevisning mot Johan och Martin i rättegången, avslöjade SVT i tisdags som en manipulation. Deras kollega Anna Roxvall, som stod i tät kontakt med Johan och Martin innan gripandet, berättar att de till en början också vägrade ställa upp på den tillrättalagda inspelningen.

- Men Johan som var lite mer allvarligt skadad, han blev ju bara sämre och sämre eftersom de inte fick den vård de behövde, så till slut var han så pass dålig att han svimmade och de var oroliga för hur han skulle klara sig. Så då ställde de ändå upp på att vara med i den här filmen, men var överens om att inte säga nåt som inte var sant i alla fall, säger Anna Roxvall.

Delade rum med Johan och Martin

Uppdrag granskning har också träffat en tidigare medfånge till de båda svenskarna. Mike Scall dömdes i december 2011 för visumbrott, efter att ha stannat i Etiopien längre än tillåtet.

Han avtjänade 50 dagar i Kalityfängelset, i samma zon och rum som Johan och Martin.

- Martin sade: välkommen till helvetet. Lukten var avskyvärd, urin, avföring, kroppsodörer – det luktade rutten mat. Det är det bästa sättet jag kan beskriva det på, berättar Mike Scall för Uppdrag granskning.

 

UPPDRAG GRANSKNING SPECIAL SÄNDS TORSDAG KL 20, I SVT2.

Text: Peter Bagge

Reportage: Carolina Jemsby, Sanna Klinghoffer och Ola Christoffersson